Gaïa wil diervriendelijk vuurwerk voor oudejaarsfeesten

© michaeluytersp

Iedere hondeigenaar kan erover meespreken: vuurwerk maakt onze huisdieren horendol. De dierenrechtenorganisatie Gaïa roept gemeenten en burgers dan ook op om te kiezen voor geluidsarm vuurwerk: “Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond. Of erger nog: sterven ze."

In 2017 demonstreerde Gaïa, in het bijzijn van toenmalig staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets, al eens voor geluidsarm vuurwerk in het Jubelpark. In april 2019 werd er in Vlaanderen al een decreet uitgevaardigd dat vuurwerk verbiedt tenzij het lokale bestuur het expliciet toestaat.

In het Brussels gewest is het gebruik van vuurwerk ook verboden zonder vergunning, zowel op straat als op privéterrein. Dat staat zo in het algemeen politiereglement. Er is wel geen eigen wetgeving voor een vuurwerkverbod en het gebruik van geluidsarm vuurwerk is verre van ingeburgerd. Zo was het vuurwerk op de nationale feestdag op 21 juli niet geluidsarm

Gaïa nodigt burgers dan ook uit om hun burgemeester aan te schrijven om hun beleid iets diervriendelijker te maken. Je kan ook rechtstreeks bij hen terecht op de website www.geenvuurwerk.be om te getuigen over lawaaierig vuurwerk.

Heizel

Klein lichtpuntje voor de dierenliefhebbers van Jette: daar zijn ze sinds de jaarmarkt in de zomer van 2019 al overgestapt op stil vuurwerk. Wie het liever toch hoort knallen kan op oudejaarsnacht naar de Heizel voor een traditioneel vuurwerk.

De Brusselse brandweer roept ondertussen op om geen vuurwerkpijlen af te schieten tijdens nieuwjaarsnacht. "In de eerste plaats omdat het verboden is met goede redenen. Vuurwerk is levensgevaarlijk, zowel voor mens als dier", zegt woordvoerder Walter Derieuw. "Het verhoogt ook het risico op brand. En geloof ons, op oudejaarsavond willen we niet bij jou langskomen." Hij adviseert om het vuurwerk over te laten aan professionals.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?