Dertig mensen demonstreerden zaterdag in Ganshoren om Laure Nobels te herdenken. Zij zou op 22 december 23 jaar zijn geworden. Eind 2016 veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank haar 21-jarige vriend Zain L. tot 14 jaar gevangenisstraf voor het wurgen van het meisje in 2012 in zijn huis in Neder-Over-Heembeek.

De demonstranten zongen, klapten en hielden een druïdenceremonie van 14.30 uur tot 16.00 uur aan de Jacques Sermon Laan. Ze staken ook 33 kaarsen aan ter ere van de 33 vrouwen die sinds het begin van het jaar in België als slachtoffers van femicide worden erkend.

"Femicide wordt amper opgemerkt in het nieuws. Soms wordt het zelfs gewoon omschreven als een passioneel drama," klaagt een deelnemer. "Dat willen we aanklagen. Er moet een demonstratie komen telkens dergelijke misdaad wordt gepleegd. Ook in België zijn er plaatsen waar vrouwen niet durven te komen.”

Laure Nobels was zestien toen ze van het leven werd beroofd. "Justitie heeft onze familie slecht behandeld," zegt Laura’s meter die aanwezig was bij het protest. "De jongen was minderjarig en dus werd het dossier enorm beschermd. Dat kan ik gedeeltelijk begrijpen. Maar tegelijk was er ontzettend weinig aandacht voor de ouders.”

“De ouders werd niets verteld terwijl journalisten op hun deur kwamen kloppen voor meer informatie,” aldus de vrouw. “Het hele gerechtelijke proces was erg lang en pijnlijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Samenleving , Laure Nobels , femicide , geweld tegen vrouwen , moord

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni