Ganshoren: nieuwe burgemeester en politieke stoelendans

Robert Genard (MR) is verkozen tot nieuwe burgemeester van Ganshoren, na het overlijden van voorganger Hervé Gillard (MR). De verkiezing ging gepaard met veel politiek tumult. Twee onafhankelijke schepenen van de lijst van Michèle Carthé (PS) zijn overgestapt naar de CDH en dus de facto ook naar oppositiepartij ProGanshoren. De nieuwe meerderheid wil 'op zeer lange termijn' samenwerken. 

Genard was tot nu toe gemeenteraadslid in Ganshoren en is nu ietwat verrassend verkozen tot burgemeester. In 2012 was hij kandidaat-schepen, maar lukte het hem niet een meerderheid te vinden.

De gedoodverfde kandidaten voor het burgemeesterschap waren Michèle Carthé (de eerste schepen, van socialistische strekking) en Jean-Paul Van Laethem, de onafhankelijke schepen van Sport van Carthés lijst die tot nu toe waarnemend burgemeester was. Maar die haalden niet de vereiste dubbele meerderheid, zowel in de gemeenteraad als op de eigen lijst.

"Als eerste schepen had Michèle Carthé eigenlijk waarnemend burgemeester moeten worden. Maar omdat Hervé Gillard het totaal niet met haar kon vinden, heeft hij zelf nog Jean-Paul Van Laethem aangesteld", zegt gemeenteraadslid Marina Dehing-van den Broeck (CD&V) aan BRUZZ.

Van Laethem stapt nu dus over naar de CDH, net als zijn collega Maurizio Petrini. Daarmee worden ze ook lid van oppositiepartij Gemeentebelangen ProGanshoren, die bestaat uit CDH-, CD&V- en onafhankelijke gemeenteraadsleden als ex-PS'er Pierre Kompany.

Coalitie afgesloten
ProGanshoren en de MR hebben een samenwerking afgesloten op de langere termijn, en willen samen naar de kiezer trekken in 2018. Tot die tijd hebben de twee groepen over het hoofd van Carthé heen een de facto meerderheid in het college, en hebben ze de tweetalige Robert Genard aangesteld als vervangend burgemeester.

In ruil zal de MR in 2018 de kandidaat van ProGanshoren steunen, zegt Dehing-van den Broeck. "Zoals in Jette en Koekelberg hebben we een samenwerkingsakkoord gesloten om uit het immobilisme te raken. Met Carthé gaat niets vooruit. Alle dossiers worden uitgesteld."

Carthé van haar kant blijft tot die tijd eerste schepen en spreekt tegenover onze redactie van een "verraad". "Dankzij onze lijst zetelen die twee mannen überhaupt in het schepencollege en nu zijn ze al uit op posten voor na 2018."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?