Geboortecijfer in Brussel daalt het sterkst

CD
© BRUZZ
10/06/2023

Het geboortecijfer daalt in heel België, maar in Brussel is die daling het sterkst. Dat heeft volgens demograaf Patrick Deboosere vooral te maken met de samenstelling van de Brusselse bevolking en de verandering daarin.

Jaar na jaar daalt het aantal geboortes in Brussel. Vorig jaar zijn er 14.622 kinderen geboren in Brussel. In 2018 waren het er nog 17.377, op vier jaar tijd dus een daling van bijna 16 procent. In Vlaanderen gaat het in dezelfde periode om een daling van ongeveer 1,5 procent en in Wallonië 0,8 procent.

Volgens demograaf Patrick Deboosere (VUB) zijn er een aantal hypothesen om die sterke daling te verklaren. "In heel België daalt het aantal geboortes. Brussel volgt dezelfde trend als Wallonië en Vlaanderen, maar het is vertrokken van een hoger niveau."

Vrouwen in Brussel kregen lange tijd naar verhouding meer kinderen dan in Vlaanderen en Wallonië, maar daar komt nu verandering in. De reden daarvoor moet onderzocht worden, maar het heeft volgens Deboosere wellicht te maken met de evolutie in de samenstelling van jonge vrouwen in Brussel.

"Jongeren studeren vandaag langer, beginnen later aan een vaste relatie en dus ook aan kinderen. De kinderwens wordt dus uitgesteld, of soms zelfs afgesteld", zegt Deboosere. "Daarnaast bouwen vrijwel alle jonge vrouwen een eigen beroepsloopbaan uit, waarbij de combinatie met kinderen niet altijd even makkelijk is."

Ook zijn er conjuncturele trends, legt Deboosere uit. "Denk maar aan de covidcrisis, maar ook de huisvestingscrisis. Dat kan bijdragen aan de uitstel of afstel van een kinderwens. Het kan ook een aanleiding zijn om bij plannen van een kinderwens te verhuizen naar een meer betaalbare en geschikte woning buiten het gewest. Ook de beschikbare kinderopvang kan een rol spelen. In welke mate dat speelt in Brussel, zou onderzocht moet worden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni