20181114 bancontactautomaat graffiti vuil vandalisme smerige stad tags verloedering cash geld bankautomaat

| Bankautomaten zijn ook in Koekelberg een schaars goed (archiefbeeld).

Er is een enorm tekort aan bankautomaten in Koekelberg. Vooral het historische hart van de residentiële gemeente lijdt daaronder. Om dat probleem aan te pakken, wil schepen Khalil Aouasti (PS) een nieuwe lokale dynamiek creëren.

Net als in Haren en Neder-Over-Heembeek klagen de bewoners van Koekelberg over het verdwijnen van bankkantoren en geldautomaten in hun woonwijk. "Hoewel er andere betaalmiddelen bestaan, heeft iedereen nood aan kleingeld om een koffie te drinken, een brood te kopen of kleine boodschappen te doen in de buurtwinkel", haalde oppositielid Steve Huyge (MR) aan tijdens de gemeenteraad.

Eerste schepen Aouasti, bevoegd voor Middenstand en Handel, erkent het probleem. Volgens hem situeert het probleem zich vooral in laag-Koekelberg. Enkel Bpost is verplicht om in elke gemeente minstens één kantoor open te houden. "Banken schermen met het argument dat hun automaten en kantoren niets meer opbrengen. Daarom sluiten ze", legt Aouasti uit in de krant La Dernière Heure.

Lokale commerciële kernen

"Mensen gebruiken nog zelden cash geld. Een bank vestigt zich ergens uit economische overwegingen. Koekelberg is een residentiële gemeente en dus weinig aantrekkelijk voor banken. Daarom moeten we onze buurt revitaliseren door lokale commerciële kernen te ontwikkelen. Sinds februari zijn we daarmee bezig", aldus nog Aouasti.

Lokale besturen hebben weinig bewegingsruimte, maar volgens Huyge kan het Brussels Gewest wel ingrijpen. "Banken moeten jaarlijks 6.500 euro belastingen betalen om een automaat uit te baten. Daardoor worden ze vaak geschrapt. Bovendien betalen kleine handelaars percentages op kleine transacties. Banken hebben er dus alle baat bij om weinig cash in omloop te hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Samenleving, Economie, bankautomaten, Koekelberg, Khalil Aouasti , Steve Huyge

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni