Gedeelde bedrijfsparkings voortaan niet meer belast in Schaarbeek

© google
| De gemeente stelt de eigen parkeerplaatsen op het Colignonplein na de werkuren open voor (betalende) buurtbewoners

Handelszaken of kantoren die hun parkeerplaatsen buiten de werkuren openstellen voor (betalende) buurtbewoners, hoeven in Schaarbeek voortaan geen gemeentetaks meer te betalen op die parkeerplaatsen. Het is een van de maatregelen van de gemeente om het grote tekort aan parkeerplaatsen op te lossen in sommige dichtbevolkte wijken.

In sommige wijken van Schaarbeek woedt de strijd om beschikbare parkeerplaatsen hevig. Om daar iets aan te doen,wil het gemeentebestuur een fiscale hefboom gebruiken om handelaars en kantoren in de buurt te overtuigen hun parkeerplaatsen na de kantooruren open te stellen.

Sinds enkele jaren gaf Schaarbeek al een korting van 75 procent op de gemeentetaks voor parkeerplaatsen aan eigenaars die de plekken openstellen voor (betalende) buurtbewoners. Sinds 1 januari 2018 is die taks – 110 euro voor parkeerplaatsen van kantoren en 143 euro voor parkeerplaatsen van een handelszaak – helemaal weggevallen, meldt de krant La Capitale.

Gemeente doet het zelf

De schepen van Mobiliteit Denis Grimberghs (CDH) hoopt zo de laatste psychologische barrières te slechten. “De groothandelszaken die de stap gezet hebben, merken dat het makkelijk uitvoerbaar is en dat het de beschikbaarheid van plaatsen voor hun cliënteel niet schaadt, zoals ze vroeger vreesden.”

De gemeente heeft haar eigen parkeerplaatsen opengesteld voor buurtbewoners en probeert nu een maximaal aantal eigenaars te overhalen. “De meeste parkeerplaatsen worden minder dan de helft van de tijd gebruikt. Ze hebben een economische waarde die er niet wordt uitgehaald.Het is een oplossing voor de buurtbewoners die bereid zijn om voor een parking te betalen, biedt een inkomen aan de eigenaar, en is voor de overheid een oplossing om het plaatstekort het hoofd te bieden.”

Met ongeveer 700 gedeelde parkeerplaatsen is Schaarbeek volgens La Capitale koploper in het gewest. Maar er is nog veel winst te boeken, vermits de gemeente taks int op ongeveer 5.000 parkeerplaatsen van handelszaken en kantoren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?