Een jonge vrouw kreeg een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum en bekomt even in de relaxatieruimte
© Belgaimage | Een jonge vrouw kreeg een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum (archiefbeeld)

'Geef ook Vlaamse leerkrachten in Brussel prioritaire boosterprik'

© BRUZZ
21/12/2021

Wie in het Vlaams basisonderwijs werkt als leerkracht of kinderbegeleider kan voorrang krijgen voor een boosterprik. Maar in Brussel gebeurt dat voorlopig nog niet, ook niet voor personeel van Vlaamse scholen. Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman (Vooruit) vraagt de Brusselse gezondheidsinspectie om werk te maken van een prioritaire booster. Die houdt de boot af: "We vaccineren Brusselaars."

Sinds deze week beschikken de gemeenschappen over de mogelijkheid om leerkrachten en kinderbegeleiders voorrang te geven voor een boosterprik, voor zover de reguliere prikstromen niet vertraagd worden. Vaccinatiecentra kunnen hen na aanmelding dus voorrang geven als er voldoende vaccins ter beschikking zijn. Over de modaliteiten – moet het via reservatie of inname van vrijgekomen plaatsen – beslissen ze helemaal zelf.

In Vlaanderen gebeurt dat nu al op verschillende plaatsen. Gemeenten nodigen de leerkrachten en kinderbegeleiders die werken in scholen en crèches op hun grondgebied uit voor een vaccinatiemoment in het vaccinatiecentrum waar zij mee samenwerken. Maar volgens Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman (Vooruit) vallen Vlaamse leerkrachten in Brusselse scholen voorlopig uit de boot.

"We zouden deze drie vakantieweken efficiënt moeten benutten om zoveel mogelijk boostervaccins te zetten"

Hannelore Goeman

Hannelore Goeman (SP.A) in het Vlaams Parlement

"De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) nam nog geen initiatief om dit in Brussel uit te rollen. Daardoor worden leerkrachten en kinderbegeleiders er niet prioritair uitgenodigd voor een boosterprik," zegt Goeman aan BRUZZ. "Dat is dubbel zuur voor de vele leerkrachten en begeleiders die in Vlaanderen wonen en in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel werken. Zij vallen wat tussen twee stoelen."

Vaccinatiemoment na de schooluren

Goeman stelt voor dat de GGC ook open slots zou voorzien in Brusselse vaccinatiecentra voor deze Vlaamse leerkrachten. "Zodat een leerkracht zich bijvoorbeeld een specifieke dag kan laten vaccineren, zonder afspraak, na de schooluren," aldus de Schaarbeekse politica. De GGC zou de praktische organisatie daarvan op poten moeten zetten, maar ook de leerkrachten en begeleiders informeren en uitnodigen.

Nu er deze week een afkoelingsweek gehouden wordt in het onderwijs, vindt Goeman het vooral belangrijk dat de scholen na de kerstvakantie opnieuw kunnen opstarten. "We zouden deze drie weken zo efficiënt mogelijk moeten gebruiken om de boostervaccins te zetten. Hoe meer leerkrachten beschermd zijn, hoe minder uitval en hoe meer we het onderwijs kunnen garanderen. De vaccins zijn beschikbaar dus dat zou perfect mogelijk moeten zijn."

'Geen initiatief'

Voorlopig zal de GGC geen initiatief nemen om ook leerkrachten die in Vlaanderen wonen, maar in Brussel werken te vaccineren. Dat laat Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, weten in een reactie.

"We blijven op onze strategie: we vaccineren Brusselaars", aldus Neven. "Iedereen die al voor een booster kan komen, kan een afspraak boeken via Bruvax. Dus leerkrachten die dat wensen kunnen al een afspraak maken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie