12 oktober 2019: Extinction Rebellion Belgium wil de tuin voor het koninklijk paleis bezetten en vraagt de klimaat- en ecologische noodtoestand in België uit te roepen
© PhotoNews | 12 oktober 2019: Extinction Rebellion Belgium wil de tuin voor het koninklijk paleis bezetten en vraagt de klimaat- en ecologische noodtoestand in België uit te roepen.

Geen groen licht van politie voor actie van Extinction Rebellion op Grote Markt

Godfried Roelant
© BRUZZ
16/12/2019
Updated: 16/12/2019 20.21u

De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene heeft geen goedkeuring gegeven voor een actie van burgerbeweging Extinction Rebellion. Die wil deze vrijdag met haar leden samenkomen op de Grote Markt om er hun eenjarig bestaan te vieren en met een performance aandacht te vragen voor de strijd tegen klimaatopwarming. Maar de Grote Markt is een protestvrije zone en dus verbiedt de politie de demonstratie.

Op de gemeenteraad van Brussel-Stad wordt deze namiddag vanaf 16 uur besproken hoe de stad de actievoerders zal benaderen. Die willen na afloop van het traditionele klank- en lichtspel aan de kerstboom op de Grote Markt de ‘Uitbreiding van de Rebellie’ opvoeren.

Opstand gaat door

Er zal dan een tekst worden voorgedragen die de toepasselijke naam ‘Tweede Verklaring van de Rebellie’ kreeg en als doel heeft om ‘politici en bedrijven te confronteren met hun crimineel gebrek aan daadkracht in de strijd tegen de klimaatopwarming’.

Maar dat spektakel zal de politie dus niet toelaten. Extinction Rebellion is nochtans bij de politie langsgeweest om hun (vreedzame) bedoelingen duidelijk te maken. Toestemming vroegen ze niet, want dat zou ‘ingaan tegen het principe van burgerlijke ongehoorzaamheid waarop de groepering gestoeld is’, zei Leen Schelfhout hierover al bij de aankondiging van het evenement aan BRUZZ.

Bij Extinction Rebellion denken ze er evenwel niet aan om de actie stop te zetten. In een persbericht laat het weten dat de samenkomst zeker doorgaat en roept het sympathisanten op om ‘geen herkenbare kledij te dragen om preventieve arrestaties door de politie te voorkomen’.

'Nog niets definitief beslist'

Schepen van Openbare Ruimte Ans Persoons (one.brussels) vertelde tijdens de gemeenteraad dat er nog niets definitief beslist is. "Het is nog te vroeg om er al iets over te zeggen. We laten nog alle kansen open om tijdens een overleg tot een gezamenlijke oplossing te komen, zoals we dat proberen voor de 1.000 betogingen die jaarlijks op ons grondgebied plaatsvinden", vertelt Persoons, die tijdens de gemeenteraad de vragen beantwoordde in afwezigheid van burgemeester Philippe Close (PS).

In oktober kwam het tijdens een vorige actie, de Royal Rebellion, tot een zware aanvaring tussen de ordediensten en de klimaatbetogers. Die laatste werden op hardhandige wijze verdreven uit de neutrale zone voor het koninklijk paleis.

Verschillende leden werden opgepakt en brachten een nacht in de cel door. Daarvan is een groot deel nog altijd van plan de stad Brussel aan te klagen voor zowel ‘onevenredig gebruik van geweld’ als ‘het geven van een illegaal bevel tot ontruiming’.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, extinction rebellion, klimaatprotest, Uitbreiding van de Rebellie, Grote Markt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni