| Verschillende activisten werden tijdens een vorige actie van Extinction Rebellion op 12 oktober hardhandig aangepakt door de politie.

Extinction Rebellion plant opnieuw actie in verboden zone, nu op Grote Markt

Godfried Roelant
© BRUZZ
04/12/2019
Updated: 04/12/2019 16.22u

Klimaatgroep Extinction Rebellion (XR) wil haar eenjarig bestaan vieren met een grootschalige protestactie op de Grote Markt. Die zal plaatsvinden op vrijdag 20 december, net na het klank- en lichtspel. Opnieuw vindt de actie plaats in een zone waar protesteren verboden is. Daarom vraagt de organisatie haar leden om in onherkenbare kledij naar de hoofdstad af te zakken om preventieve arrestaties te vermijden.

Tijdens een vorige betoging van Extinction Rebellion (XR) op 12 oktober kwam het tot een harde confrontatie tussen de leden en de politie. Maar de organisatie laat zich niet uit haar lood slaan. De groepering bestaat binnenkort een jaar en dat willen ze vieren met een actie op de Grote Markt op vrijdag 20 december.

‘Uitbreiding van de Rebellie’

Daar vindt die dag ’s avonds traditiegetrouw een groot klank- en lichtspel plaats, naast de grote kerstboom die deze maanden de plaats opfleurt. Net na het spektakel, om 20u08 precies, willen de rebellen uitpakken met een collectieve performance. Die heet ‘Uitbreiding van de Rebellie’ en moet ‘de nood aan burgerlijke ongehoorzaamheid om onze planeet te redden’ in de verf zetten.

"Tijdens de actie zullen onze regeringen, politici en bedrijven ‘geconfronteerd worden met hun crimineel gebrek aan daadkracht en hun tegenwerking"

Extinction Rebellion

Er zal daarbij unisono een tekst worden voorgelezen die de toepasselijke naam ‘Tweede Verklaring van de Rebellie’ kreeg. Daarin zullen onze regeringen, politici en bedrijven ‘geconfronteerd worden met hun crimineel gebrek aan daadkracht en hun tegenwerking’, zo staat te lezen in een persbericht.

Oproep tot onherkenbare kledij

De organisatie vraagt haar leden, waarvan het aantal volgens de groepering de laatste maanden sterk zou zijn toegenomen, om geen herkenbare kledij te dragen. Daarmee wil Extinction Rebellion preventieve arrestaties door de politie voorkomen.

Bij de vorige actie aan het Koninklijk Paleis werden zo’n 400 rebellen gearresteerd. Verschillende leden waren toen in shock door de manier waarop ze toen door de ordediensten behandeld werden. Een groot deel daarvan laat nog altijd verstaan de stad Brussel te willen aanklagen voor zowel ‘onevenredig gebruik van geweld’ als ‘het geven van een illegaal bevel tot ontruiming’.

Overleg met politie

De kans dat het deze keer opnieuw tot een confrontatie komt met de politie achten ze bij XR klein. "Donderdag gaan we onze actie voorstellen aan de politie zodat ze weten waar ze zich aan kunnen verwachten. Dat moet voorkomen dat de ordediensten voor verrassingen komen te staan. Let op, het is niet zo dat we toestemming vragen. We blijven een beweging van burgerlijke ongehoorzaamheid", zegt Leen Schelfhout aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , extinction rebellion , Grote Markt , actie , XR

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni