4 oktober 2021: bezoek aan de bouwwerf van de nieuwe gevangenis in Haren, met plaats voor 1190 gedeteneerden

| 4 oktober 2021: bezoek aan de bouwwerf van de nieuwe gevangenis in Haren, met plaats voor 1190 gedeteneerden.

Geen ‘grondslapers’ in Brusselse gevangenissen, terwijl aantal elders in België toeneemt

© Belga - BRUZZ
26/07/2023
Updated: 26/07/2023 17.09u

Het aantal mensen dat in Belgische gevangenissen op de grond slaapt, is opnieuw gestegen. In de Brusselse gevangenissen echter, slaapt er niemand op de grond, aldus het gevangeniswezen. "In Brussel zijn de meeste gedetineerden Franstalig waardoor er meer uitwijkmogelijkheden naar het Zuiden van land zijn."

Op 25 juli werden in totaal 11.569 mensen opgevangen in Belgische gevangenissen op een capaciteit van 10.418. Momenteel hebben 167 Belgische gedetineerden geen eigen bed. Vooral in Vlaanderen moeten daardoor gedetineerden op een matras op de grond slapen.

In Gent zijn er 47 gevangenen die op de grond slapen, in Antwerpen 52, in Turnhout 20, 33 in Brugge en 15 in Oudenaarde. In de Brusselse gevangenissen Haren en Sint-Gillis slaapt momenteel niemand op de grond.

Hoe dat komt? "De overbevolking is minder hoog in Wallonië. In Brussel zijn de meeste gedetineerden Franstalig waardoor er meer uitwijkmogelijkheden naar het Zuiden van land", zegt Valerie Callebaut, woordvoerder van het gevangeniswezen. "De overbevolking is Vlaanderen is inderdaad hoger en het capaciteitstekort laat zich bijgevolg ook sterker voelen in Vlaanderen met grondslapers tot gevolg."

Nieuwe capaciteit

De capaciteit wordt permanent gemonitord en beheerd over het hele land, klinkt het verder. Lege plaatsen worden onmiddellijk benut. In Wallonië is de overbevolking lager maar zijn er ook geen open plaatsen, aldus het gevangeniswezen. Zodoende kunnen grondslapers net vermeden worden. In Vlaanderen is de capaciteit ontoereikend met het gekende gevolg.

Daarnaast wijst het gevangeniswezen op de nieuwe capaciteit die stelselmatig wordt ontplooid. In Brussel werd eind 2022 de nieuwe gevangenis van Haren geopend en begin juli werd de voormalige vrouwengevangenis Berkendael een detentiehuis met 57 plaatsen. De opening van de nieuwe gevangenis van Dendermonde, met 444 plaatsen, heeft eveneens voor een daling gezorgd van de overbevolking van de Belgische gevangenissen.

Het komende jaar volgen meerdere nieuwe detentiehuizen over heel België, zoals in Dendermonde en Ieper. Op termijn zal ook extra capaciteit bijkomen met de geplande gevangenissen en Forensisch Psychiatrische Centra in Leopoldsburg, Vresse, Paifve en Aalst.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni