| Een terugkerende reiziger wacht op zijn coronatest aan de deur van het nieuwe testcentrum bij Brussel-Zuid

Geen sprake van agressie in Brusselse testcentra

© BRUZZ
01/08/2021

Testcentra in Vlaanderen krijgen vaker te maken met agressie van reizigers die een test nodig hebben. Dat meldde huisartsenvereniging Domus Medica eerder deze week. In Brussel valt dat mee, zeggen het Rode Kruis en de Brusselse gezondheidsinspectie.

Meer dan 70 procent van de test- en triagecentra zegt de laatste weken meer agressie te ervaren tegenover hun personeel, meldt VTM Nieuws. Het gaat om verbale agressie van mensen die een test nodig hebben om te reizen, zo blijkt uit een interne bevraging van Domus Medica.

Dat komt doordat vakantielanden een negatieve PCR-test vragen aan reizigers die nog niet volledig gevaccineerd zijn. Ook wie terugkeert uit een rode zone moet zich bij thuiskomst verplicht laten testen.

“Reizigers moeten hun code online activeren voor ze een afspraak maken in een testcentrum, maar daar knelt het schoentje," legt Domus Medica uit in een persbericht. “Heel wat reizigers komen zonder code naar het testcentrum voor een gratis test of ze komen opdagen zonder afspraak.”

Ook reizigers die opdagen aan de testcentra met een verlopen code, waardoor ze toch zelf voor hun test moeten betalen, reageren vaak agressief, net als reizigers wier testresultaat niet op tijd is voor hun vertrek.

Zonder voorschrift

In Brussel heeft Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie geen problemen met agressie vastgesteld. Ze denkt dat dat komt doordat de bezoekers aan de testcentra in Brussel goed worden omkaderd: “Je kunt zonder voorschrift komen en er is genoeg personeel aanwezig.”

Ook Gilles De Schepper, coördinator van verschillende testcentra van het Rode Kruis heeft nog geen gevallen van agressie meegemaakt. “Soms zijn mensen een beetje zenuwachtig omdat hun testresultaat aan de late kant is, maar het is nooit ernstig.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni