Geen toelating voor 'Mars tegen Marrakesh': 'Beknotting vrije meningsuiting'

© Tom Van Grieken via Twitter
| "Stop Marrakesh immigratiepact", stond er even te lezen.
Updated: 12-12-2018 - 21:00

De (extreem)rechtse verenigingen en jongerenafdelingen die opgeroepen hadden tot een 'Mars tegen Marrakesh' krijgen geen toelating voor hun betoging. Minister-president Vervoort (PS) en burgemeester Close (PS) verbieden bij uitbreiding alle betogingen die zondag gepland waren. De initiatiefnemers noemen de keuze ideologisch en overwegen een zaak bij de Raad van State.

In de Gewestelijke Veiligheidsraad heeft de burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) gezegd dat hij niet van plan is de voor zondag geplande betoging toe te laten. Hij doet dat op basis van informatie die hem bezorgd werd door de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. "Daaruit blijkt dat de manifestatie zich naar andere zones kan verspreiden. Daarom is elke betoging in het gewest zondag verboden."

'Denken na over spoedprocedure'

Die uitspraak viel te lezen in een gezamenlijk opgesteld persbericht van minister-president Rudi Vervoort (PS) en burgemeester Philippe Close (PS). Volgens verschillende media omschrijven beide heren de protestactie daarin als een 'bruine mars'. De organisatoren van de mars tegen het VN-migratiepact overwegen daarom een procedure bij de Raad van State.

"We gaan ons nog verder beraden over wat ons te doen staat, maar de kans is groot dat we in een spoedprocedure naar de Raad van State trekken om dit onwettige verbod te laten intrekken", klinkt het bij een woordvoerder van de overkoepelende organisator in een verklaring.

"Door onze optocht een ‘bruine mars’ te noemen hebben Close en Vervoort openlijk aangegeven dat ze ons enkel om politieke redenen een verbod opleggen. Dat is in een vrij land onaanvaardbaar. Ook wij hebben recht op vrije meningsuiting."

Andere betogingen

Het verbod geldt dus niet alleen voor betogingen voor of tegen het migratiepact, maar ook voor de nieuwe klimaatmars die zondag op de planning staat. Over de aangevraagde betoging van de gele hesjes van zaterdag is nog niets bekend.

"De burgemeester en de minister-president roepen de betogers op contact op te nemen met de politiediensten om hun acties in alle sereniteit te verplaatsen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?