Geens (CD&V): 'Aandacht Brussels parket voor caférokers moet hoger'

© BRUZZ

In ruim de helft van de Brusselse cafés wordt binnen gerookt. Wordt deze inbreuk vastgelegd door een van de drie Brusselse controleurs, dan krijgen de cafés een boete. Als ze die niet betalen, zal er in 9 van de tien gevallen niets gebeuren.“We zijn al maanden op zoek naar extra controleurs voor Brussel, maar we vinden geen geschikte kandidaten”, zegt Paul Van den Meerssche, hoofd van de controledienst van de Fod Volksgezondheid.

In negen op de tien gevallen seponeert het Brussels parket dossiers over onbetaalde boetes aan cafés, omdat er binnen werd gerookt. Dat is opmerkelijk veel meer dan in Vlaanderen (52 procent) en in Wallonië (51 procent). Dat blijkt uit cijfers die de VRT kon inkijken.

Hoe gaat het concreet in zijn werk? De drie inspecteurs van de federale overheidsdienst Volksgezondheid voeren in Brussel controles uit op het rookverbod. Bij inbreuken geven de inspecteurs boetes van 208 euro aan de roker én aan de uitbater.

Worden die boetes niet betaald, gaat het dossier naar het parket. Het parket kan daarmee verder gaan, waardoor de rechter tot 6.000 euro aan boetes kan opleggen of kan beslissen de zaak te sluiten. Het parket kan ook beslissen om niets meer te doen en het dossier te seponeren, zoals dus gebeurde met 1.120 van de 1.213 dossiers die bij het parket van Brussel binnenstroomden tussen 2016 en 2018.

Drie controleurs voor heel Brussel

Vice-minister en minister van Justitie Koen Geens reageerde eerder vandaag op de vrijgegeven cijfers. “Uit deze cijfers blijkt inderdaad dat er een ander vervolgingsbeleid is in Brussel. Dat is niet zo abnormaal. Ieder parket kijkt wat het meest prioritair vindt om te vervolgen. In Brussel ging de voorbije jaren meer onderzoek- en vervolgingscapaciteit naar zware criminaliteit en terrorisme.”

De vraag die zich nu opdringt is hoe men het tij kan keren. Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om het aantal controleurs op te krikken. Voorlopig zijn slechts drie controleurs bevoegd voor de controles in de Brusselse cafés. “Dat is weinig. Eigenlijk moeten er minstens vier controleurs daarmee aan de slag gaan”, zegt Paul Van den Meerssche, hoofd van de controledienst van de Fod Volksgezondheid. "We hebben al selectierondes gehouden, tevergeefs. Geschikte kandidaten vinden voor deze job is niet makkelijk."

Verder benadrukt Van den Meersch dat het Brussels parket meer aandacht moet hebben voor deze materie: “Justitie heeft de middelen die ze heeft. Uiteraard geldt er een rookverbod in de horeca en moet dat worden gerespecteerd. Maar om te voorkomen dat een soort straffeloosheidgevoel in de stad verder ontwikkelt wordt, moet het parket daar gewoon meer aandacht aan besteden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?