Geëvacueerde bewoners weer thuis, maar schade in Sint-Joost nog niet hersteld

EC
© BRUZZ
20/04/2022

De bewoners van de geëvacueerde appartementen in Sint-Joost-ten-Node zijn weer thuis. Door de werf naast hun gebouwen waren er tijdelijke risico's voor de stabiliteit. Enkele muren zijn gescheurd en de gastoevoer is stuk. De gemeente belooft alle kosten te dekken. “Een financieel risico,” reageert de oppositie.

De evacuatie van het 50-tal bewoners vond plaats op 1 april. Een werf vlakbij, aan de voormalige Dod-winkels tussen de Leuvensesteenweg en de Scailquinstraat, had toen de grond doen verzakken. Op die plaats ontwikkelt Capital Construct momenteel 33 appartementen. In de twee woonblokken ernaast zijn verschillende muren gescheurd, vooral op de hogere verdiepingen.

“Bij mij is er een scheur in de slaapkamer, de keuken en het toilet,” zegt Dogan, die op het derde woont met zijn oudere moeder. “Zij was nog te bang om vannacht hier te slapen. Ze is bij mijn broer in Schaarbeek blijven logeren.”

Een vrouw op de vierde verdieping toont ons een scheur van ruim een centimeter breed over de hele lengte van haar keukenmuur. Ze huurt het appartement voor haarzelf en haar vijf kinderen. “We zitten nu zonder verwarming en we kunnen niet douchen, dat is moeilijk,” vertelt ze. De gastoevoer is namelijk afgesloten. Op de vijfde en zesde verdieping is de schade volgens de bewoners het grootst. Dat kon BRUZZ niet ter plaatse vaststellen.

2022-04-20_Sint-Joost_Leuvensesteenweg_scheur in de muur_stabiliteitsproblemen
© EC/BRUZZ | Op de vierde verdieping is een scheur ontstaan in de keukenmuur.

Na de verzakking voerde de gemeente op eigen initiatief stabiliteitswerken uit op de werf. Projectontwikkelaar Capital Construct vond dat onnodig en baseert zich op verschillende expertiseverslagen. Maar de Raad van State gaf de gemeente gelijk, voornamelijk omdat het cement toch al gestort was. De gemeente besteedde al 150.000 euro eigen middelen aan de extra werken.

'Gemeente herstelt'

Nu belooft Sint-Joost nog verdere tegemoetkomingen. “In negen appartementen zitten grote scheuren en de gasleidingen van het gebouw zijn beschadigd. De reparaties worden uitgevoerd door de gemeente,” zegt woordvoerster Murielle Deleu van burgemeester Emir Kir. Een inschatting van de kosten is er nog niet.

“Wie zal mijn appartement nog willen kopen in deze staat?”

Ibrahim, bewoner Leuvensesteenweg

“Er zijn al vergaderingen met de gemeente geweest. Ze zeggen dat ze ons zullen vergoeden, maar ik weet het nog niet.” Ibrahim woont met zijn vrouw en twee zonen op het tweede verdiep. Hij zit met een kleinere scheur in zijn keukenmuur en er is een kleine gleuf ontstaan tussen de vloer en de plinten. “Vroeger hadden we nooit last van vocht, maar sinds de werken begonnen, is dat er wel.” Ibrahim wil liefst zo snel mogelijk verkopen. “Maar wie zal mijn appartement nog willen kopen in deze staat?”

2022-04-20_Leuvensesteenweg_plint_stabiliteitsproblemen
© EC/BRUZZ | Ibrahim en zijn gezin zitten met kleinere scheuren en hun vloer is licht verschoven.

Bewonersvergadering

De bezorgdheid onder de bewoners is groot. Deze woensdag ontvangt de gemeente hen voor een nieuwe vergadering in het gemeentehuis. “We vragen eerst en vooral rechtvaardigheid,” zegt bewoner Dogan. “Ik kan niet slapen uit angst en we hebben nog altijd geen warm water.”

Ontwikkelaar Capital Construct en verantwoordelijke aannemer Van Roey kregen geen uitnodiging voor de vergadering. Verder onthoudt Capital Construct zich van veel commentaar. In principe dekt de verzekering van de aannemer eventuele schade aan de binnenkant van naburige gebouwen. “Op voorwaarde dat we ter plaatse kunnen gaan,” klinkt het. Dat de gemeente de herstellingswerken nu zelf in handen wil nemen, maakt de situatie dus complex.

Gemeentefinanciën

De verhouding tussen burgemeester Emir Kir en ontwikkelaar Capital Construct is al vertroebeld sinds een eerdere werf in de Kleine Dalstraat, vlakbij de Leuvensesteenweg. Eind 2020 doken ook daar scheuren op in de omliggende huizen. Burgemeester Kir liet het niet na om openlijk in de gemeenteraad te verkondigen dat de ontwikkelaar “weinig respect” toonde voor de gemeente. Capital Construct herhaalt nu dat er ook toen geen extra stabiliteitswerken nodig waren volgens experten.

De Tennoodse oppositie vindt dat de gemeente een financieel risico neemt. “De gemeente moest zeker en vast tussenkomen voor de veiligheid van de mensen, maar nu stelt zich de vraag: wie zal de werken betalen en waarin zal de verzekering tussenkomen?” vraagt gemeenteraadslid Pascal Lemaire (Ecolo). De 150.000 uitgegeven euro's aan stabiliteitswerken komen uit de (niet erg volle) gemeentekas. “In theorie moet de aannemer dat terugbetalen, maar of dat zal lukken als hij die werken overdreven vond? Dat is een risico voor de gemeentefinanciën.”

Kir: 'We gaan de gemaakte investeringen terugvorderen'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving, Emir Kir, capital construct, van roey, Leuvensesteenweg, bouwwerf, Scailquinstraat, evacuatie, stabiliteitsproblemen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni