'Gele hesjes' mogen zaterdag een stevige politiemacht verwachten

© Belgaimage
| Betoging van de Gele Hesjes in Brussel liep volledig uit de hand. De politie zal versterkt aanwezig zijn op de grote Europese betoging van zaterdag.

De politie verhoogt zijn aanwezigheid op de gele hesjes-betoging van zaterdag. Er komen meer waterkanonnen en er zullen ook meer agenten te paard zijn. De vorige betoging van het burgerprotest liep volledig uit de hand.

De lokale en de federale politie hebben afgelopen dinsdag de koppen bij elkaar gestoken om de grote 'Europese betoging' van de gele hesjes te bespreken, die zaterdag plaatsvindt. De verenigde politiemacht wil een scenario als dat van de vorige betoging, die uit de hand liep, vermijden.

Volgens de krant La Capitale gelooft een deel van het korps niet in een herhaling van de onlusten. Maar een ander aanzienlijk deel is er niet gerust op en vreest Parijse toestanden. De betoging van de gele hesjes liep daar volledig uit de hand.

Er zouden volgens de krant dubbel zoveel federale agenten paraat staan, met een aanzienlijk deel van politieruiters en een flink eskader waterkanonnen. "Er zal een verdubbeling zijn van het aantal federale agenten. Er zullen 32 ruiters zijn en het maximum aantal waterkanonnen: zes," zegt Frédéric Fortunato van de federale politie.

Het burgerprotest, dat ontstond in Frankrijk als protest tegen hoge brandstofprijzen, komt verdeeld naar Brussel. Zo komt de Waalse landbouwfederatie Fugea niet mee betogen, ook al hadden verschillende groepen van de gele hesjes dat gevraagd. "De enige oplossing is onderhandelen," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?