Geluidsoverlast door gevangenissen in Vorst en Sint-Gillis

© PhotoNews
| De gevangenis van Vorst

Buurtbewoners van de gevangenissen in Vorst en Sint-Gillis klagen de geluidsoverlast aan die deze instellingen met zich meebrengen. De overbevolking in de gevangenissen zou mee aan de oorzaak liggen. “Vooral de luidsprekers storen enorm.”

Begin 2019 diende een buurtbewoner klacht in bij Brussel Leefmilieu. De organisatie reageerde daarop door een geluidsmeter op het terras van de bewoner te plaatsen. Daaruit bleek dat de geluidsnormen die van kracht zijn in Brussel, ruim overschreden werden, schrijft RTBF.

“Sirenes en luidsprekers weerklinken dagelijks, zelfs tijdens het weekend, doorheen de wijk,” klaagt een buurtbewoonster . “Vooral de luidsprekers storen enorm.”

Vincent Spronck, directeur van de gevangenis van Vorst, meent dat de overbevolking van de gevangenissen een rol in de overlast speelt. “Die bemoeilijkt niet enkel het leven van de gevangenen, maar ook dat van het personeel. Er wordt meer geschreeuwd en meer gestaakt,” aldus Spronck.

Volgens de RTBF zouden de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis evenwel definitief de deuren moeten sluiten in de loop van 2022. De gevangenen zouden dan overgebracht worden naar de nieuwe gevangenis die in Haren moet verrijzen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?