1814 Drugsoverlast Anderlecht driekhoek Baraplein Raadsplein

| Drugsoverlast in Anderlecht op het Baraplein en Raadsplein (archief)

Gemeente Anderlecht wil met actieplan inwoners aangename zomer bezorgen

Renée Vervaet
© BRUZZ
14/06/2023

Van morgen, donderdag, tot en met 11 september loopt in Anderlecht een actieplan om overlast en 'onburgerlijk gedrag' tegen te gaan. Het is een initiatief van burgemeester Fabrice Cumps (PS) om Anderlechtenaren 'een aangename zomer te laten beleven met respect voor iedereen'. Zo komt er een alcoholverbod in de openbare ruimte, en sluiten na 1 uur 's morgens alle publieke ruimtes.

Op zomerse dagen hebben heel wat buurten in Anderlecht te kampen met nachtelijke overlast. Het initiatief ‘Samen voor een rustige zomer’ moet deze overlast beperken.

Er werden twee verordeningen goedgekeurd die gelden voor twee perimeters, in de centrumwijk en in Kuregem. "Twee wijken waar 's avonds samenscholingen plaatsvinden die overlast en onburgerlijk gedrag veroorzaken", klinkt het in het persbericht. Daarin valt ook te lezen dat de gemeente er meer dan ooit voor wil zorgen dat er respect is voor de openbare ruimte.

Het actieplan omvat een verbod op alcoholgebruik in de openbare ruimte. “Ongeacht of alcohol individueel of in groep wordt geconsumeerd, het zorgt voor allerlei problemen en overlast die ten koste gaat van de levenskwaliteit van de omwonenden (lawaai van vallende flessen, geschreeuw, afval, geweld, enz.). We begrijpen het verlangen om samen te komen en leuke momenten te delen, maar dit mag niet ten koste gaan van de levenskwaliteit van de buurtbewoners”, legt Cumps uit.

Een andere maatregel houdt in dat alle voor het publiek toegankelijke inrichtingen uiterlijk om 1 uur 's morgens moeten sluiten. De invoering van een sluitingsuur zal volgens Cumps een aanzienlijke impact hebben op het misdaadcijfer en de levenskwaliteit in de wijk voor de inwoners verbeteren.

Zomerbars, concerten en andere culturele en feestelijke evenementen kunnen wel nog plaatsvinden in de gemeente. "Het wordt een zomer vol plezier, maar in alle rust", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , drugsproblematiek , geluidsoverlast , Samenscholingsverbod , Kuregem , alcoholverbod , samen voor een rustige zomer , Fabrice Cumps

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni