Gemeenteraadslid Leila Agic (PS) dient motie in tegen geweld op vrouwen

Leila Agic
© Photonews
| Leila Agic vraagt in een motie of de gemeente Molenbeek meer kan doen in de strijd tegen geweld tegen vrouwen.
© Photonews
| Leila Agic vraagt in een motie of de gemeente Molenbeek meer kan doen in de strijd tegen geweld tegen vrouwen.

Vrouwen die worden vermoord omdat ze vrouw zijn. Dat is de definitie van ‘femicide’. Molenbeeks gemeenteraadslid en Brussels parlementslid Leila Agic (PS) vraagt in een motie of de gemeente Molenbeek méér kan doen in de strijd hier tegen.

"De laatste tijd horen we veel over vrouwenmoord. Meer en meer vrouwen worden vermoord," zegt Agic. In haar motie schrijft ze dat de hulplijn voor huiselijk geweld in 2018 meer dan 9.000 oproepen ontving. Dit jaar zouden er in België 19 vrouwen zijn vermoord.

"We kunnen niet zeggen dat deze cijfers normaal zijn in 2019," zegt Agic aan La Capitale. Die krant brengt in herinnering hoe de gemeente Molenbeek in september nog werd geconfronteerd met een vrouwenmoord op haar grondgebied. Een moeder van drie kinderen werd in haar badkamer neergestoken.

"Voor het eerst hebben we een schepen van Vrouwenrechten (Houria Ouberri, red.)," zegt Agic. "Als het college deze motie aanneemt, zal de gemeente een symbolisch gebaar maken door op 25 november de gemeentelijke vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van vrouwenmoorden in België en de rest van de wereld." 25 november is de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen.

Daarnaast vraagt de motie ook of het schepencollege het Verdrag van Istanbul toepast en dat dit ook op het niveau van de politiezone gebeurt. Het verdrag van Istanbul is een verdrag van de Raad van Europa over het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld.

Tot slot wil Agic ook het federale parlement uitnodigen om "geweld tegen vrouwen te bestrijden en vrouwenmoorden in het wetboek van strafrecht te erkennen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?