Gemeentes halen quota voor mensen met handicap niet

© Ivan Put
| Gemeentes halen de quota voorlopig nog niet.

Gemeentes moeten 2,5 procent van hun posten beschikbaar houden voor personen met een handicap. Dat schrijft een Brusselse ordonnantie uit 2017 voor. De meeste gemeentes halen dat voorlopig nog niet.

Volgens Bianca Debaets (CD&V), staatssecretaris van Gelijkheid van Kansen staan de gemeentes nog niet erg ver met de quota. Uit cijfers van drie Brusselse gemeentes die Le Soir opvroeg, blijkt dat Koekelberg het met 1,86 procent het best doet, gevolgd door Ukkel, met 1,43 procent. De Stad Brussel telt op dit moment 1,2 procent personeelsleden met een handicap. Het kabinet Debaets bekijkt de stand van zaken in alle gemeentes, maar dat rapport wordt pas verwacht in 2019.

De ordonnantie rond personen met een handicap werd begin vorig jaar ingediend. Hij moet het voor personen met een beperking gemakkelijker maken om werk te vinden bij gemeentelijke administraties.

Premie

Volgens Gisèle Wilkin, verantwoordelijke voor human recources in de gemeente Koekelberg, zou het gemakkelijker zijn als er een premie kwam voor elke persoon met een handicap. Op dit moment kunnen gemeentes alleen aanspraak maken op die premie als ze aan de 2,5 procent komen. "In de privé werkt het inderdaad zo dat de werkgever voor elke persoon een premie ontvangt. Van de overheid verwachten we dat ze het goede voorbeeld geeft," licht Eric Laureys, woordvoerder van Bianca Debaets, toe.

Motie

Gemeenteraadslid van de Stad Brussel, Michaël François (Défi) werkt ondertussen aan een motie die maandagavond wordt besproken in de gemeenteraad. Hij stelt voor dat een speciale commissie zich, samen met de hr-dienst van de Stad Brussel, zal buigen over de aanwerving van meer personen met een handicap.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?