Brussels Airlines staat, door toedoen van de coronacrisis, opnieuw voor een donkere toekomst

Geplande vluchten Brussels Airlines vlot vertrokken ondanks staking

© Belga
20/12/2021
Updated: 20/12/2021 11.17u

De vluchten van Brussels Airlines die ondanks de staking toch konden doorgaan, zijn maandagochtend zoals gepland vertrokken. Dat zegt woordvoerster Maaike Andries. Het vliegend personeel bij Brussels Airlines houdt sinds 5 uur maandagochtend 24-urenstaking uit onvrede over de werkdruk en omdat de directie een aantal ondertekende CAO's niet zou respecteren.

De aankondiging voor de staking dateert van woensdag. De directie reageerde in eerste instantie "heel erg verbaasd", en ging donderdag in de tegenaanval. In een brief aan de vakbonden dreigde ze met juridische stappen indien de staking niet zou worden afgeblazen tegen vrijdag om 11 uur. Mocht de staking toch doorgaan, dan zou de directie de verwachte schade - naar schatting 2,5 miljoen euro - op de vakbonden verhalen.

De vakbonden zijn echter van mening dat ze recht in hun schoenen staan en zetten dan ook door met de actie. Uiteindelijk werd zowat de helft van 116 geplande vluchten geschrapt, 3.500 passagiers zijn hierdoor getroffen. Het gaat om 9.000 passagiers die vandaag toch op het vliegtuig kunnen stappen. Alle vluchten die maandagochtend toch nog konden doorgaan, zijn alvast probleemloos vertrokken. Alles verloopt rustig, aldus nog de woordvoerster.

"Ik denk niet dat hierbij alles opgelost en ik denk eerlijk gezegd ook niet dat een staking een oplossing is. We hopen om snel terug in dialoog te gaan en constructieve gesprekken te voeren om met echte oplossingen te komen", verklaart Andries. Intussen zou Brussels Airlines al bezig zijn met 180 nieuwe aanwervingen.

Hoge werkdruk

"We wilden het niet zover laten komen, maar helaas is er helemaal geen sociaal overleg meer. We hebben zoveel gegeven in de coronacrisis, we zijn werkregimes aangegaan die niet houdbaar zijn. Wanneer we dat uiten, willen ze niet luisteren," vertelt Claudia De Coster van vakbond ABVV-BBTK. "De belangrijkste eis is dat gemaakte afspraken in verband met CAO's worden nageleefd en de te hoge werkdruk aangepakt wordt," vervolgt Tim Roelandt van ACLVB.

Verschillende zaken zouden spaak lopen, zoals het opmaken van de roosters, de onderbezetting op sommige diensten en het gebrek aan afspraken rond rusttijden bij opeenvolgende vluchten. De vakbonden vragen dat het welzijn van het personeel opnieuw een prioriteit wordt.

"Het is nu belangrijk dat er afspraken gemaakt worden, zodat mensen hun verlof kunnen opnemen op de dagen dat ze het aanvragen en zeker naar volgende zomer toe. We willen de afgelopen moeilijke zomer niet herbeleven," verduidelijkt Roelandt.

De voorbije maanden waren er al meerdere kleinere acties uit protest tegen het uitblijven van structurele oplossingen voor de hoge werkdruk. Midden november was er nog een protestactie voor de loods waarin Brussels Airlines zijn nieuwe logo voorstelde.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni