Gespannen rust bij heropening Schaarbeekse school

De Schaarbeekse gemeenteschool nummer 1 is maandagochtend heropend onder politiebewaking. Dat gebeurt na de relletjes van vorige week. Schaarbeeks burgemeester Clerfayt kwam ter plaatse om z’n steun uit te spreken voor de school. Maar een aantal ouders besloot toch om hun kinderen weer mee naar huis te nemen.

Er heerste maandagochtend een gespannen rust in de Schaarbeekse Josaphatstraat terwijl ouders af en aan liepen om hun kinderen naar school te brengen. De Franstalige gemeenteschool moest vorige week twee dagen de deuren sluiten nadat geruchten over kindermisbruik hadden geleid tot rellen aan de schoolpoort. Politieagenten stonden subtiel opgesteld om de situatie in de gaten te houden.

Vorige week is een hoofdstuk dat veel ouders willen afsluiten, ze wilden er maandagochtend liever niet meer over praten. Anderen namen afstand van het geweld. “Ik heb een heel slecht gevoel bij de gebeurtenissen van vorige week. Ik heb nog gewerkt in deze school, ik weet dat de leerkrachten hard werken en goede mensen zijn,” zegt een moeder.

Een vader die z’n zoon kwam afzetten denk dat communicatie een rol speelde bij de geruchten. “Taal is misschien een probleem. De communicatie tussen school en ouders loopt niet altijd even vlot. En ouders moeten ook zorgen dat ze geïnformeerd zijn over wat er gebeurt.”

Toch nog twijfels

De meeste ouders bevestigen hun vertrouwen in de school dus en hebben hun kinderen deze ochtend gewoon terug naar school gebracht, bevestigt Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi). “Er zijn een paar kinderen afwezig vandaag, we zijn nu aan het tellen om te zien hoeveel het er zijn.” Hij steunt het personeel ook expliciet. “De ploeg van de school doet een uitstekende job om de kinderen in de beste omstandigheden te onthalen”.

Toch besloot een aantal ouders dus om niet naar school te komen. En een groepje mensen besloot na een discussie aan de schoolpoort om terug te keren naar huis. “We vertrouwen het niet. We weten niet wat er gebeurd is. We horen niets van de school.” Opvallend: veel achterdochtige ouders spraken niet zo goed Frans, mogelijk is er dus een communicatieprobleem.

Wat nu?

“Alle leerkrachten en personeelsleden zijn opnieuw aanwezig, maar velen van hen waren wel geschokt door alles wat vorige week onterecht gezegd is over de school,” zegt burgemeester Clerfayt. Er komt daarom psychologische ondersteuning voor de personeelsleden. Ook de leerlingen van basisschool nummer 1 worden ondersteund, er zullen gesprekken georganiseerd worden in de klassen. “Want de kinderen hebben mogelijk dingen gehoord die schokkend kunnen zijn.” Er komen ook vergaderingen met ouders om het vertrouwen in de school op te krikken, belooft hij.

Na onderzoek van het parket bleek dat er geen kindermisbruik was bij een meisje van 4 jaar. Ondanks die mededeling ontstonden er vorige week toch rellen aan de schoolpoort, mogelijk door desinformatie van lokale politici. Ook de ouders van het meisje wilden de conclusies van het onderzoek in eerste instantie niet aanvaarden. Dat deden ze later wel. Het meisje keert later deze week ook terug naar school.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?