Getest: in centrum draagt 15 procent van passanten mondmasker niet (goed)

© Zoë Magniette
| In de Nieuwstraat zien we hier en daar mensen die hun mondmasker verkeerd aanhebben.

Vergeten meenemen, hangend onder de kin of met een neus die er net bovenuit steekt. De mondmaskerplicht wordt in het centrum van Brussel niet voor 100 procent gevolgd. BRUZZ vatte post aan de Nieuwstraat en de Grote Markt om de mondmaskers – of het gebrek daaraan – te tellen. Meer dan 15 procent doet het niet goed.

Bijna twee weken geldt in Brussel op verschillende plaatsen een mondmaskerplicht. Ook in de voetgangerszone in het centrum moeten mensen verplicht een mondmasker dragen. Hier en daar lieten verontwaardigde stemmen horen dat ze nog te veel mensen zonder deze bescherming zien rondlopen.

Mondmasker onder neus of kin

Aan de Nieuwstraat, toch wel een van de drukstbezochte winkelstraten in Brussel, telden we in één richting binnen het uur 220 van de 1.712 voorbijgangers die zich niet aan de mondmaskerplicht hielden. Van die 220 “ongehoorzamen” hadden 18 mensen helemaal geen masker aan, maar de grote meerderheid, namelijk 202 mensen, droeg het mondmasker net onder de neus of onder de kin.

Poseren op de foto of likken aan een ijsje

In de Heuvelstraat, die vanaf het station de toegangsweg vormt naar de Grote Markt, telden we 160 mensen die zich niet aan de veiligheidsmaatregel hielden, van de 946 mensen die binnen het uur langskwamen. Opnieuw zagen we het verkeerd aanhebben van de mondmaskers als grote boosdoener. 118 passanten lieten hun neus of mond onbedekt.

Op de Grote Markt deden sommigen hun mondmasker uit om op de foto te kunnen poseren, anderen wilden zich verstaanbaar maken via de telefoon en lieten het mondmasker daarom onder hun kin hangen, en nog anderen lieten het masker even achterwege om aan hun ijsje te kunnen likken. “Het mondmasker even naar beneden doen om te eten of te drinken mag, maar niet langer dan nodig," zegt Ilse Van de Keere, woordvoerder van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene.

Oproep om maatregel te volgen

De woordvoerster van het korps in het centrum van Brussel klinkt vooral teleurgesteld als we haar deze cijfers voorleggen. “Dat is heel spijtig om vast te stellen. Het lijkt wel alsof veel mensen het nut van de maatregelen niet inzien, maar die zijn er in het belang van iedereen.” Vorig weekend schreef de politie van zone Brussel Hoofdstad Elsene ook al 152 boetes uit voor het niet dragen van een mondmasker.

Van de Keere snapt dat het dragen van een mondmasker in deze hitte niet aangenaam is. Toch wil ze iedereen oproepen om de regels te volgen. “Het is inderdaad niet prettig, maar dat is voor iedereen zo. Mensen die om gezondheidsredenen geen mondmasker kunnen dragen mogen ook een gezichtsscherm dragen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?