Geviseerde De Moncharline bijt van zich af: 'Nooit contact gehad zonder toestemming'

SD
31/03/2022
Updated: 31/03/2022 17.08u

Carl De Moncharline bijt van zich af na de beschuldigingen van seksueel misbruik in het Brusselse nachtleven die woensdagavond te horen waren in een reportage van RTBF. “Het houdt helemaal geen steek, ik kom genoeg meisjes tegen in de business die mij proberen te versieren.” Het parket onderzoekt de klachten, maar wil verder niets kwijt over de zaak.

Carl De Moncharline (echte naam: Carl De Rijck) is een grote naam in het Brusselse nachtleven die door verschillende jonge klanten beschuldigd werd van seksueel misbruik. De beschuldigingen kwamen naar buiten via een onderzoek van RTBF.

RTBF ontdekte dat De Moncharline in verschillende getuigenissen over zijn (intussen gesloten) club The Wood naar voren kwam in berichten op het instagramaccount van Balance ton Bar, een collectief dat getuigenissen verzamelt over seksueel overschrijdend gedrag in cafés en clubs.

Maar De Moncharline ontkent alle beschuldigingen. “De reportage is bijna uitsluitend beschuldigend. Er is totaal geen evenwicht.”

Het Brussels parket onderzoekt de klachten, maar wil voorlopig niet reageren op de inhoud aangezien het om zedenfeiten gaat. Wel wil het parket benadrukken dat "elke klacht in verband met seksuele misdrijven zeer ernstig wordt genomen". Voor het onderzoek zal bewijsmateriaal worden verzameld zoals biologische sporen en beelden van bewakingscamera's. Intussen worden zoveel mogelijk getuigen geïdentificeerd en ondervraagd, klinkt het nog.

Klacht

De Moncharline zegt weet te hebben van één klacht tegen hem. In oktober of november (in volle Balance-ton-barperiode, red.) werd hij zelf verhoord door de politie. “Ik heb alle vragen beantwoord, zoals het moet. Ik heb altijd meegewerkt op een normale manier, ik verstop me niet. Dat is normaal.”

Verder bekritiseert De Moncharline het anonieme karakter van de getuigenissen in de reportage. “Het is toch vrij eigenaardig dat er geen namen of data worden vernoemd. Ik zou beter kunnen reageren als de getuigenissen niet anoniem waren. Stop met je te verstoppen, dit is te gemakkelijk.”

Hij liet woensdagavond via Facebook weten dat hij een klacht wegens laster heeft ingediend. “Ik heb enorm veel reacties gekregen. Veel positieve, maar ook veel negatieve van mensen die ik niet ken. Tegenwoordig kan iedereen zomaar een mening over je hebben, zonder dat ze van iets weten."

De Moncharline benadrukt dat het vermoeden van onschuld geldt. “Er is geen bewijs. Het bashen is echt te gemakkelijk geworden, er is geen filter meer die het evenwicht bewaart."

"Deze beschuldigingen hebben trouwens ook gevolgen voor mijn vrienden en familie en mijn zaak. Wat gaat mijn zoon hierdoor meemaken op school?"

Hij ontkent steeds alle beschuldigingen. "Dit is echt geen Weinstein-case."

Waarom zouden de getuigen liegen?

“Ik ben een publiek figuur, en daar komen positieve kanten en negatieve kanten bij kijken.”

“Ik ken mijn eigen manier van doen, ik heb nog nooit een dergelijk contact gehad zonder toestemming, en al zeker niet door middel van drugs. Het houdt ook helemaal geen steek, ik zit in een business waarbij je veel meisjes tegenkomt, er zijn er genoeg die mij proberen te versieren.”

Begrijpt u niet waarom de getuigenissen anoniem gebeuren? U hebt misschien enige macht in de uitgaanswereld en als publiek figuur hebt u dat toch zeker?

“Nee, ik ben gewoon een handelaar. C’est du commerce, dat betekent niet dat ik macht heb. Het is trouwens overal hetzelfde, hoor. De bazen van Tomorrowland, de bazen van Carré, die krijgen waarschijnlijk honderden telefoontjes of ze gasten niet kunnen binnenlaten. Maar we zijn allemaal concurrenten, dus welke macht?"

Als eigenaar van een bar kan u inderdaad mensen binnen laten en buitengooien, dat is toch ook een vorm van macht?

“Ik zie daar geen macht in, dat is voor mij een normale gang van zaken. Ik ben trouwens niet de portier, ik beslis niet wie er allemaal binnenkomt of niet.”

Wat verwacht u van het verdere verloop?

Wel, ik heb een klacht ingediend wegens laster. Ik vertrouw erop dat justitie nu zijn werk zal doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, carl de moncharline, #balancetonbar, balance ton bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie