Gevlucht Servisch gezin weer teruggevonden

Het gezin wordt terug in de familieruimtes van 127bis geplaatst (archiefbeeld).
Updated: 14-09-2018 - 11:37

Het Servisch gezin dat was weggelopen uit een open terugkeerwoning is weer teruggevonden. De vrouw en haar vier kinderen zullen worden teruggebracht naar de family units in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Dat meldt De Morgen en bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Het gezin was de eerste familie die werd opgesloten in de speciaal voorziene wooneenheden voor families met kinderen in Steenokkerzeel.

Omwille van procedurestappen kon het gezin niet worden gerepatrieerd binnen de wettelijk voorziene termijn van 28 dagen, zodat het vijftal werd overgebracht naar een open terugkeerwoning in Sint-Gillis-Waas.

Donderdag raakte bekend dat het gezin daar de benen had genomen. Intussen zijn de vrouw en haar vier kinderen alweer terecht.

'Schandalige klopjacht'

De advocaten van het Servisch gezin vragen dat de moeder en haar vier kinderen worden vrijgelaten om zo hun asielaanvraag in alle sereniteit te kunnen voortzetten. Ze hekelen de "schandalige klopjacht" die heeft geleid tot de nieuwe arrestatie de kinderen en betreuren de "hardvochtige jacht" ten aanzien van het gezin.

De advocaten van Progress Lawyers Network stellen dat het gezin legaal op het grondgebied verblijft en dat hun asielaanvraag gestoeld is op serieuze gronden, gezien de zware discriminatie van de Romabevolking in Servië.

"De kinderen die geen enkele band hebben met Servië, zullen geen toegang hebben tot onderwijs, onderdak of medische zorgen. De rapporten zijn duidelijk: de kinderen zullen veroordeeld zijn tot bedelen of prostitutie".

Volgens de advocaten is de arrestatie van de kinderen volstrekt nutteloos, vermits ze niet kunnen worden uitgezet tijdens de asielprocedure. Ze vrezen dat de nieuwe aanhouding de situatie van de kinderen aanzienlijk zal verslechteren.

"De kinderarts en kinderpsychiater, die hen bezochten in het detentiecentrum, beschrijven de traumatische ervaring van deze kinderen en vrezen voor gedragsstoornissen. Zij stellen met klem een noodopvolging voor".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?