Gewest beschermt decor zalen Legermuseum

De Brusselse Regering heeft donderdag de beschermingsprocedure ingesteld voor het scenografisch decor van de Historische en de Technische Zaal van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgskunst. De gebouwen zelf werden reeds in 2004 beschermd.

Het decor bevindt zich in de gebogen galerij van het noordelijk deel van het halfrond van het Jubelpark en behoort tot een uniek Belgisch erfgoed. Het is een gedenkplek die weergeeft hoe het museografisch begrip in de loop van de tijd is geëvolueerd.

De waardevolle historische, artistieke, wetenschappelijke, technische en maatschappelijke kenmerken zijn zeldzaam geworden in Europa, stelt minister-president Rudi Vervoort. "De aanvraag slaat slechts op een gedeelte van het museum, maar dan wel een deel dat bijzonder representatief is voor onze nationale geschiedenis. De zalen zijn een ontwerp van de eerste conservator uit de periode 1923-1927 en nemen in het hart van vele Brusselaars een bijzondere plaats in", verduidelijkt hij.

De beschermingsprocedure gaat zeer specifiek om de roerende en onroerende elementen van het erfgoed die deel uitmaken van dit decorgeheel. Parallel aan de federale plannen voor de oprichting van een War Heritage Institute wil de Brusselse Regering niet zozeer de collecties definitief vastleggen, maar veeleer voorzien in omkadering voor het project.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?