Gewest bevraagt Brusselaar over veiligheidsgevoel

© La Transfo / Flickr

Schrik de komende maanden niet als een ambtenaar u aan uw deur komt vragen hoe veilig u zich voelt. Het gaat om iemand van de gewestelijke dienst Brussel Preventie en Veiligheid (BPV). Die wil zo onder meer een zicht krijgen op het ‘zwarte cijfer’, het aantal misdrijven dat niet aangegeven wordt. “Neem deel, want dit is een unieke gelegenheid om mee te beslissen over veiligheid in Brussel.”

BPV is al sinds eind vorige maand bezig met de enquête. Die focust op ‘uw kijk op veiligheid’ en wil vooral weten wat de precieze redenen kunnen zijn van het onveiligheidsgevoel in Brussel. Zo krijgt het Gewest ook een zicht op dat fameuze zwarte cijfer van ongeregistreerde misdrijven, van ongepast gedrag tot diefstal of verwonding.

Brusselaars, pendelaars en toeristen kunnen de enquête gewoon online invullen op de site van BPV. Maar tot juni gaan enquêteurs van studiebureau Sonecom ook van deur tot deur bij 1.800 Brusselaars in alle 118 woonwijken van het Gewest.

Pendelaars en toeristen

Op maandag 16 april start een tweede fase van het onderzoek. Vanaf dan staan de enquêteurs ook op straat, in stations en op park&ride-parkings. Daar worden zo veel mogelijk Vlaamse en Waalse pendelaars en toeristen aangeklampt met de vragenlijst.

In juni eindigt het onderzoek, de resultaten zouden verwerkt moeten zijn tegen de herfst. Net op tijd voor de kersverse gemeentebesturen om ermee aan de slag te gaan.

Ook het Gewest is van plan concrete acties te ondernemen op basis van de resultaten. “Dit initiatief is een unieke gelegenheid om mee de koers van het Gewest te bepalen inzake veiligheid,” reageert Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). “Ik wil dan ook iedereen uitnodigen om aan de enquête deel te nemen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?