Gewest bouwt voormalig politiegebouw om tot opvangcentrum voor daklozen

© SDS/BRUZZ
| Het voormalige politiebureau in de Jan Blockxstraat in Schaarbeek

Het Gewest keurde donderdag een opdracht voor openbare werken goed voor de renovatie van een voormalig politiebureau in Schaarbeek. Het gebouw moet omgevormd worden tot een plaats voor onthaal en sociale re-integratie van rondtrekkende gezinnen en dakloze mensen.

Op voorstel van minister-president Rudi Vervoort (PS) gunde de regering van het Brussels Gewest donderdag een opdracht voor renovatie van het voormalige politiebureau in de Jan Blockxstraat in Schaarbeek.

Het gebouw beschikt over 29 kamers met telkens één tot vier plaatsen. In totaal kunnen er 84 mensen terecht. Daarnaast zal het gebouw over talrijke voorzieningen beschikken: verschillende sanitaire voorzieningen (19 douches en 15 toiletten), een keuken met een grote eetkamer, een bibliotheek, een wasruimte, een ruimte voor kinderwagens, twee multifunctionele ruimtes, een ziekenboeg en een centrale ontvangstruime met receptie.

Rudi Vervoort toont zich tevreden: “Voor ons is het essentieel dat alle burgers van ons gewest op een zo volwaardige manier worden opgevangen. Met de verbouwing van dit pand bieden we een concreet antwoord op de behoefte aan opvangplaatsen en accommodatie voor daklozen en rondzwervende gezinnen. In dit nieuwe gebouw kunnen ze – al is het maar voor even – tot rust komen terwijl de bevoegde diensten alles in staat stellen om te werken aan de re-integratie in de maatschappij.”

Aanvang van de werken

De werken starten begin februari 2021 en zullen volgens de planning afgerond worden tegen eind 2021. Het budget voor de opdracht voor de werken bedraagt 3.398.647 euro.

Tot nu toe werd het gebouw tijdelijk bewoond door ‘La Maison des Migrants vzw’, dat onderdak biedt aan een twaalftal personen. Voor de datum van aanvang van de werkzaamheden wordt rekening gehouden met het einde van deze tijdelijke bezetting. Er worden momenteel concrete wegen verkend voor de tijdelijke herhuisvesting van de vzw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?