| De app start vanaf dinsdag met een pilootproject in de Noordwijk.

Gewest lanceert nieuwe app om buurtbewoners meer inspraak te geven

HD
© BRUZZ
23/04/2019

De app ‘Brussels by us’ wordt vanaf dinsdag gelanceerd als pilootproject in de Noordwijk. Via de app kunnen buurtbewoners en andere gebruikers van de wijk hun mening geven over lopende en toekomstige projecten in hun omgeving. Later zal de app ook Brusselaars bevragen over andere zones zoals de voetgangerszone in het centrum.

Brusselsbyus2

| Een voorbeeld van hoe de applicatie eruit ziet.

Het project kwam tot stand door een samenwerking tussen het kabinet van Bianca Debaets (CD&V) en de VUB onderzoeksgroep IMEC. “Het idee kwam van professor Pieter Ballon die iets wou doen rond de Noordwijk,” vertelt de woordvoerder van Debaets. "Hij had er reeds een gelijkaardig project in Antwerpen opzitten.”

Na de Noordwijk volgen de voetgangerszone in het centrum en de VUB-omgeving in Etterbeek. “Het is de bedoeling om in wijken met een heel specifieke functie en DNA te gaan onderzoeken of er meer mogelijk is in samenspraak met burgers. De Noordwijk heeft een uitgesproken professioneel karakter, maar er kan meer gebeuren.”

Beacons

Bij iedere wijk worden er specifieke vragen geïdentificeerd in samenwerking met lokale ‘stakeholders’. Dat zijn bijvoorbeeld bedrijven, academici, burgerinitiatieven of andere organisaties. Die vragen worden dan aan de burgers voorgelegd in de applicatie.

Doorheen de wijk zijn op strategische plaatsen ‘beacons’ of Bluetooth-zenders zichtbaar geplaatst. Gebruikers van de app die langs zo een zender lopen zullen dan naar hun mening over een specifiek project of probleem worden gevraagd. De beacons sturen enkel een signaal uit en slaan niets op, voor de privacy van de gebruikers.

Vandaag wordt ook een petitie van handelaars in de Noordwijk overhandigd aan Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi). Volgens het kabinet-Debaets kan deze applicatie mee een antwoord bieden op verzuchtingen van handelaars. “We moeten meer rekening houden met mensen hun meningen, niet enkel met de grote spelers, en met technologie zoals deze is een directe vorm van inspraak mogelijk.”

Het pilootproject zal lopen tot het begin van de zomervakantie. Nadien worden de resultaten geanalyseerd, om vervolgens na te gaan hoe de meest populaire meningen gerealiseerd kunnen worden.

Brusselsbyus

| Een kaart waar alle 'beacons' op aangeduid zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , IMEC , Noordwijk , Brussels by us , Bianca Debaets , Pieter Ballon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni