Gewest steunt geluidsdempende pianohoes en veganistische traiteur

© brusselnieuws.be
17/12/2015

Een pianohoes die het lawaai voor de buren moet inperken, en een veganistische traiteur. Dat zijn de winnaars van de vierde editie van de Brussels Sustainable Economy (BSE) Academy. Jonge ondernemers met een vernieuwend en milieuvriendelijk idee kunnen bij het Gewest terecht voor begeleiding en logistieke steun. De winnares van vorig jaar heeft inmiddels 23 mensen in dienst.

Het idee ‘Quiet Piano’ - stil voor de buren, terwijl de pianist wel de muziek op volle sterkte hoort - van architecte Florence Hoorickx en pianotransporteur Dominique Maeck won de hoofdprijs.

Maeck en Hoorickx worden een jaar lang door ondernemingsagentschap Impulse.brussels en externe consultants begeleid, krijgen drie maanden gratis onderdak in bedrijvencentrum Village Partenaire en de kans om deel te nemen aan een investeerdersforum.

Daarnaast kreeg het duo ook al 20.000 euro subsidie van innovatieagentschap Innoviris. “Geluidshinder is een groot probleem in de stad, en daar willen wij met onze bekleding een deel van de oplossing bieden”, zegt Maeck.

Ariane Agnus won de Triodosprijs van 2.500 euro. “Zes jaar geleden werd ik vegetariër, drie jaar geleden veganiste. Mijn specialiteit is patisserie zonder eieren of melk. Ik heb altijd graag gekookt, en steeds vaker zeiden mensen: daar zou je iets moeten mee doen.”

Agnus is eigenlijk webmaster. “Maar ik zie mijn carrièreswitch als een manier om anderen te laten zien hoe lekker veganistisch eten kan zijn. Ondertussen geef ik al kooklessen bij Parckfarm. Met deze prijs zal ik een professionele keuken kunnen inhuren om de eerste klanten binnen te halen. Dankzij de begeleiding besef ik dat alles niet perfect hoeft te zijn om te kunnen starten.”

Bestelwagens op aardgas
De winnaars hopen dat het hen net zo vergaat als Hinde Boulbayem (33), die in juli 2014 de vorige lichting van de BSE Academy won. Anderhalf jaar later telt haar stadsdistributiecentrum Sumy in Neder-Over-Heembeek 23 medewerkers.

“Wij liggen vlak naast de snelweg en doen aan last-mile-logistics met bestelwagens die op aardgas rijden. Aardgas heeft een stabiele prijs, en wagens op aardgas stoten ook 99 procent minder fijnstof uit. Daarnaast rijden we ’s nachts, om niet bij te dragen aan de fileproblemen in de stad.“

Sumy vervoert vooral medicijnen, vaccins en vers voedsel zoals taarten en kaas. Boulbayem werkt voor 70 procent voor klanten in het Brusselse, maar heeft ook al cliënteel in Gent, Brugge, Antwerpen en Luik.

Het klantenbestand groeit als kool, en dus moet Boulbayem voortdurend nieuwe mensen rekruteren. “In mijn personeelsadvertenties heb ik expliciet geschreven dat ik geen onderscheid maakte tussen gesluierd of niet-gesluierd, homoseksueel, gehandicapt of travestiet. Het resultaat is er ook naar: mijn personeel heeft wortels over de hele wereld. Sommigen houden graag een rookpauze, één meisje wil pauze om te kunnen bidden. Prima voor mij, het is een beetje zoals yoga en achteraf is ze erg relaxed. Eén iemand heeft een fysieke handicap in haar gezicht, maar doet haar werk perfect.”

Tijdens de editie van 2013 won de kinderkleding-ruildienst TaleMe, waarover brusselnieuws.be al eerder schreef.

Wat hoopt traiteur Agnus volgend jaar te bereiken? “Een eigen winkel zou heel fijn zijn. Maar ik droom al van meerdere verkooppunten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni