Gezien: Google eert eerste vrouwelijke arts van België met doodle

© Google

Belgiës eerste vrouwelijke arts Isala Van Diest siert woensdag de startpagina van de Google-zoekmachine. De internetgigant eert het feministische icoon, dat in 1886 na jaren aandringen haar eigen artsenpraktijk mocht openen in Brussel. Van Diest behaalde als eerste Belgische vrouw een universitair diploma, zelfs als moest ze daarvoor naar Bern.

Isala Van Diest werd in 1842 geboren in Leuven. Haar vader was arts en had een eigen praktijk. Van Diest nam al vroeg de beslissing om de praktijk van haar vader over te nemen. Ze beschouwde het beroep, net als haar vader, als een roeping. Ze was ook een overtuigd feministe.

Omdat ze zich in België niet kon inschrijven voor een medische opleiding, want niet toegelaten voor vrouwen, vertrok ze naar Bern in Zwitserland, waar ze in 1879 als eerste Belgische vrouw afstudeerde aan een universiteit. Nadien keert Van Diest terug om - niet zonder slag of stoot - een eigen praktijk op te starten in Brussel.

Pas in 1880 liet België vrouwen toe om geneeskunde te studeren en drie jaar later studeerde Isala Van Diest af als dokter in de geneeskunde, chirurgie en verloskunde. Na haar jarenlange werk in Le Refuge, een opvanghuis voor prostituees; en haar inzet voor de rechten van de vrouw, opende Isala Van Diest in 1886 haar eigen praktijk.

Dag op dag 137 jaar geleden, op 24 november 1884, verleende een koninklijk besluit Isala Van Diest de toelating om haar beroep uit te oefenen in ons land. Twee jaar later opende ze haar praktijk in Brussel. In 2018 werd in Brussel de straat van die praktijk naar haar vernoemd. Van Diest pronkt samen met Marie Popelin ook op een Belgisch muntstuk van 2 euro.

MARIE_POPELIN_ISALA_VAN_DIEST_MUNTSTUK
© Photo News
| Isala Van Diest en Marie Popelin op een muntstuk van 2 euro.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?