| Het fresco is zaterdag overschilderd en intussen volledig verdwenen.

Gezien: hiv-fresco aan Sint-Pieterziekenhuis overschilderd

EC
© BRUZZ
12/02/2023

Een grote muurschildering die hiv en aids onder de aandacht bracht in Brussel is overschilderd. Het Sint-Pieterziekenhuis zou er een nieuw fresco willen aanbrengen om Oekraïense vrouwen te eren, maar dat is nog niet bevestigd.

De muurschildering was de voorbije acht jaar duidelijk te zien in de Hoogstraat, vlakbij de spoedingang van het Sint-Pieterziekenhuis. Dat is een van de vier hiv-referentiecentra in Brussel. “Het is bij mijn weten de enige plek in de stad Brussel waar de hiv/aids-epidemie zo publiekelijk wordt herdacht en onder de aandacht gebracht,” zegt opiniemaker Tim Devriese via Twitter.

De tekening toonde een brede groep mensen en twee witte banners met preventieboodschappen rond hiv en aids. Ze riep op om je te beschermen, je te laten testen en solidair samen te leven. “Zelfs met aids kan het leven je toelachen,” was onderaan de muur te lezen.

Zaterdag is het fresco overschilderd. Het Sint-Pieterziekenhuis is erfpachter van de muur, die deel uitmaakt van een gebouw van het OCMW Brussel. Die laatste was naar eigen zeggen niet op de hoogte. “Als eigenaar van deze gevel hadden wij geïnformeerd willen zijn,” zegt kabinetschef Patrick Libermann van OCMW-voorzitter Khalid Zian (PS). “Het is spijtig dat er geen reflectie is geweest over de toekomst van dit fresco. Het had een hoge symbolische waarde.”

Nieuw fresco

Volgens Libermann komt er over enkele jaren een vastgoedproject op het perceel naast de muur, maar de plannen daarvoor zijn nog niet rond. “Wij begrijpen dat er eerst een nieuw fresco komt ter ere van Oekraïense vrouwen. Dat zou de komende dagen aangebracht worden,” zegt de kabinetschef.

Dat laatste is nog niet bevestigd. Het Sint-Pieterziekenhuis was voorlopig niet bereikbaar voor verdere toelichting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, hiv, hiv-referentiecentra, Sint-Pieterziekenhuis, ocmw Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni