20200513 1708 Armoede OCMW 1

| Het OCMW in de Marollen.

OCMW-begroting stad Brussel goedgekeurd door Raad voor Maatschappelijk Welzijn

© Belga
20/12/2023

De Raad voor het maatschappelijk welzijn van het OCMW van de stad Brussel heeft de begroting 2024 goedgekeurd. Dat gebeurde binnen een moeilijke context, waarbij subsidies wegvielen en het aantal aanvragen voor sociale bijstand toeneemt.

Het aantal leefloners op de lijst van het OCMW van de stad Brussel is gestegen van 25.240 tot 31.840. Ondanks die stijging zal het OCMW zich blijven inzetten om huuruitzettingen te voorkomen en eenoudergezinnen te ondersteunen, luidt het.

Ook het inschakelen van jongvolwassen in precaire situaties blijft een kernopdracht van de dienst van de stad Brussel. Zo zal er een centraal loket komen voor jongeren tussen 18 en 25 jaar die behoefte hebben aan financiële hulp en/of psychosociale bijstand.

Daarnaast zal het OCMW in 2024 ook een tweedehandswinkel voor sportartikelen openen om een sociale en duurzame economie te ondersteunen. Ook wordt een inschakelingsproject opgezet over stadstuinieren.

Eerlijkere structurele herfinanciering

Door te blijven inzetten op buurthuizen moeten ook de senioren die op het grondgebied van de stad Brussel wonen toegang krijgen tot een waaier van diensten en activiteiten. Die buurthuizen zullen ondersteuning van het OCMW kunnen blijven genieten.

"Hoewel de begroting voor 2024 ons nog steeds in staat stelt om onze taken via onze sociale diensten en onze basisprojecten met succes uit te voeren, is het heel duidelijk dat onze opdracht in de toekomst beter zal moeten worden ondersteund door een eerlijkere structurele herfinanciering door de hogere bestuursniveaus", benadrukt OCMW-voorzitter Khalid Zian.

In het jaar 2024 werd het werkingsbudget van het OCMW stad Brussel vastgelegd op 434.149.700 euro, een stijging van 4,5 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Daarvan zal 65.182.200 euro aangewend worden voor de bouw van nieuwe woningen voor de middeninkomens, alsook sociale woningen en transitwoningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, ocmw Brussel, OCMW, begroting, Khalid Zian, sociale bijstand

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni