CO-vergiftiging op de loer.

| CO-vergiftiging op de loer.

Gezin met twee kinderen uit Ganshoren naar ziekenhuis met CO-intoxicatie

16/11/2022

In de Brusselse gemeente Ganshoren zijn afgelopen nacht de vier leden van één gezin bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. Beide ouders en de twee kinderen werden overgebracht naar het ziekenhuis maar verkeerden niet in levensgevaar. Dat meldt de Brusselse brandweer.

Het gezin had omstreeks 0.55 uur zelf de hulpdiensten gebeld omdat alle gezinsleden last hadden van misselijkheid en hoofdpijn. Toen de MUG-arts ter plaatse ging in de gezinswoning in de Rivierendreef, stelde hij vast dat het om een CO-intoxicatie ging.

"Er werden redelijk hoge CO-waarden gemeten in de badkamer, de kelder en de eerste verdieping", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Het dodelijke gas was afkomstig van een slecht werkende gasbrander in de kelder. Er was tevens geen ventilatie of aanbreng van verse lucht. Dit was ook het geval in de badkamer. De gasaansluiting werd afgesloten en verzegeld door Sibelga."

De brandweer geeft vier tips om dergelijke incidenten te voorkomen: "Laat om te beginnen een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker, laat het jaarlijkse onderhoud uitvoeren en tevens ook de verplichte controles. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken. Ventileer, dat wil zeggen, zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht. Alarmeer, door gehomologeerde CO-melders te plaatsen. En tenslotte reageer in geval van symptomen zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen, en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112, via de applicatie 112.be of via de telefoon."

De brandweer wijst er ook op nooit barbecues of vuurkorven binnenshuis te gebruiken, en voorzichtig te zijn met bijzetkacheltjes, met verbanding, die niet zijn aangesloten op een schouw. "Het Brusselse Gewest, in het kader van hun programma Renolution, voorziet ook in premies voor het vervangen van verouderde en niet conforme branders", klinkt het nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni