GO!-scholen in Brussel moeten 2.000 leerlingen weigeren

© Belga
23/09/2016

De scholen van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel moesten dit schooljaar 1942 keer een leerling weigeren. Dat zijn er iets minder dan vorig jaar, terwijl het totaal in Vlaanderen en Brussel stijgt. “Het probleem dijt uit, met name naar de Rand en Vlaams-Brabant,” zegt Sarina Simenon van het GO!.

Voor een goed begrip: de weigeringen betekenen niet dat er 2.000 plaatsen tekort zijn bij het GO! in Brussel. Een leerling die al een plek heeft in een Brusselse school en zich elders probeert in te schrijven, wordt bijvoorbeeld ook meegeteld.

In totaal kregen 4.360 leerlingen die zich wilden inschrijven in een school van het GO! geen plaats waar ze die vroegen. Dat is een sterke stijging: in september vorig jaar waren het er 3.696, in 2014 nog 2.736. "De noden op het vlak van capaciteit zijn ook veel groter dan de budgetten die er tegenover staan om aan het probleem te verhelpen", zegt woordvoerster Simenon.

Het probleem doet zich vooral voor in Brussel en Antwerpen. In het Hoofdstedelijk Gewest ligt het aantal dit jaar op 1.942, iets minder dan de 2.100 van vorig jaar. “Maar het is geen daling,” benadrukt Simenon. “Het probleem dijt uit, met name naar de Rand en Vlaams-Brabant.”

Ook het katholiek onderwijs bevestigt dat er jaar na jaar meer leerlingen geweigerd moeten worden door capaciteitsproblemen. Cijfers over het aantal leerlingen zijn "onmogelijk correct in te schatten", aldus woordvoerster Marijke Van Bogaert. "We stellen echter vast dat er ook voor onze scholen steeds meer gekampeerd wordt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni