Oude mannen die gluren onder de rokken van jonge vrouwen vinden de nieuwe uitbaters te seksistisch.

Goudblommeke-cliënteel verdeeld over afgedekte 'seksistische' stripmuur

Matisse Van der Haegen
11/06/2023

Op een zonovergoten zondag kan het terrasloze café Het Goudblommeke in Papier niet veel cliënteel verleiden. De klanten die er echter wel zitten, lijken hopeloos verdeeld over de “seksistische” stripmuur in de bar. Die is sinds vorige week bedekt, na opmerkingen van mensen die de tekening storend vinden. “Het is gewoon een luxeprobleem. Elders is er wel oorlog hoor.”

Het Goudblommeke in Papier is sinds eind mei opnieuw open na een tijd lang gesloten te zijn geweest door het faillissement van de vorige eigenaars. Bij de heropening besloot de nieuwe uitbater de muurschildering op het binnenterras van de stripreeks Stam & Pilou voortaan te bedekken. Op de tekening is te zien hoe Opa Fons naar de billen van zijn buurvrouw kijkt, wat het jongere publiek van de bar volgens de uitbater te seksistisch vindt.

De tekening overschilderen was geen optie omdat de uitbaters het erfgoed willen respecteren. Als tussenoplossing werd daarom gekozen om de tekening dan maar af te dekken met een gordijntje, maar op vraag van klanten wel nog te tonen.

Iets wat regelmatig gebeurt beaamt een jonge serveerster van het café. “Dagelijks krijgen we hier meermaals de vraag om de tekening te tonen. Vooral van toeristen omdat de afbeelding onderdeel is van wandeltrajecten om de Brusselse stripmuren te bezichtigen, maar ook van oudere mensen die aan de tekening gewend waren.”

Wat ze er zelf van denkt? “Ik hou de afbeelding liever verborgen. De behandeling die het meisje op de tekening krijgt, zien wij hier jammer genoeg vaak en niet enkel van oude mensen.” Haar collega aan de bar valt haar bij. “Het is gewoon seksistisch en niet meer van deze tijd. Ik kies er daarom voor hem altijd te verbergen tenzij klanten expliciet vragen om te tekening te zien. Sommige collega’s daarentegen verwijderen het gordijn gewoon meteen.”

lees verder onder de video

Het Goudblommeke bedekt de striptekening met een gordijn.

Beelden: Tom Coninx

Ook bij een groepje jonge twintigers verderop valt te horen dat ze het niet meer dan normaal vinden dat de muurschildering verborgen wordt. “Wij hebben geen zin om daarop te moeten kijken”, aldus een meisje terwijl ze een afkeurend gebaar maakt. “Het zou beter zijn moesten de uitbaters gewoon een andere mooie afbeelding laten maken”, oppert een vriend van haar.

Minderheid

Toch is de bar het niet onverdeeld eens over het seksistische karakter van de tekening. “Ik neem er helemaal geen aanstoot aan”, aldus Brusselaar Rik (49). Ook zijn Nederlandse vriend Piet (51) vindt dat een uitbater zelf moet kunnen beslissen welke tekeningen er in zijn zaak te zien zijn. “Wat andere mensen daar van vinden doet er niet toe. Dit is gewoon een luxeprobleem. Ik bedoel elders is er wel oorlog hoor.”

Rik stoort het vooral dat “een kleine groep opnieuw beslist voor de meerderheid". De tekening zet volgens hem ook niet aan tot iets verkeerds. "Zijn we er niet iets groter van aan het maken dan het is?”, klinkt het nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni