'Seksistische' stripmuur in café Het Goudblommeke in Papier voortaan bedekt

Jasmijn Post
© BRUZZ
07/06/2023
Updated: 08/06/2023 10.00u

De stripmuur in erfgoedcafé Het Goudblommeke in Papier is niet meer permanent zichtbaar voor het publiek. Een doek kan naar wens open of dicht worden geschoven om het schilderij te onthullen of bedekken. "De nieuwe uitbaters mikken op een jong publiek en die vinden zich niet terug in de schildering."

Het Brusselse café Het Goudblommeke in Papier was een tijd gesloten na het faillissement van de vorige eigenaars in augustus vorig jaar, maar is sinds eind mei weer geopend. De nieuwe uitbater - bekend van Brasserie Verschueren - besloot om de tekening voortaan te bedekken.

De muurschildering van de stripreeks Stam & Pilou, gemaakt door De Marck en De Wulf, werd in 2011 op het binnenterras van het Brusselse café Het Goudblommeke in Papier onthuld en was alleen toegankelijk via het café zelf. Op de tekening is te zien hoe Opa Fons naar de billen van zijn buurvrouw kijkt, wat volgens de uitbater niet bij iedereen in de smaak valt.

"De nieuwe uitbaters mikken op een jong publiek en die vinden zich niet terug in de tekening. Oude mannen die gluren onder de rokken van jonge vrouwen vinden ze te seksistisch", legt Peter Lombaert van de vereniging achter Het Goudblommeke uit aan de VRT-Radio 2 en dat bevestigt hij aan BRUZZ.

bbbb826f-stampiloumuralgoudblommeke.jpg

| Oude mannen die gluren onder de rokken van jonge vrouwen vinden de nieuwe uitbaters te seksistisch.

"Oude mannen die onder de rokken van jonge vrouwen gluren vindt een deel van het publiek te seksistisch"

Peter Lombaert, bestuurder Goudblommeke in Papier

De tekening overschilderen was geen optie, de uitbaters willen het erfgoed respecteren. Daarom werd gekozen voor een zeil dat op verzoek opzij geschoven kan worden. Zonder verzoek blijft het doek gesloten. Zo bepaalt het publiek zelf of het wel of niet naar de stripmuur kijkt.

Die keuze past in een bredere beweging rond stripmuren in Brussel die mogelijk seksistische of racistische elementen zouden bevatten. De feministische actiegroep Noms Peut-Être nam het voortouw in die discussie. De stripmuur Stam & Pilou belandde overigens ook op hun zwarte lijst.

De Stad Brussel heeft QR-codes bij sommige stripmuren geplaatst om meer context aan te bieden. Lombaert zou er voorstander van zijn om ook aan deze muurschildering een QR-code toe te voegen.

Vlaams Parlementslid Els Ampe (Open VLD) heeft de stripmuur in 2011 ingehuldigd als schepen en betreurt dat hij nu wordt gecanceld. "Mensen met extreem lange tenen maken humor dood. Zelfs humor in stripverhalen (...) Waar is de ziel van t Goublommeke?"

"Ik ben een beetje geschrokken," reageert striptekenaar Rik Dewulf (De Wulf) reageert teleurgesteld op de VRT. "We leven in een tijd waarin er steeds meer plaats is voor intolerantie. Ik krijg de indruk dat er tegenwoordig niets meer mag. Ik had al gehoord dat de nieuwe uitbaters vonden dat de tekening niet in het nieuwe interieur past. Dat is hun goed recht en daar had ik mij eigenlijk al bij neergelegd. Maar waarom moet dat nu plots de seksistische toer opgaan? Dat was totaal onverwacht."

De Wulf vindt niet dat er iets verkeerds op de muurschildering te zien is. "Natuurlijk moet je onze tekening in zijn context binnen de tijd zien, maar staat daar nu iets verkeerds op? Ik denk het niet. Er bestaat blijkbaar een lijst met nog andere stripmuren die sommigen te seksistisch vinden. Ik las onder andere dat De Kiekeboes en Kleine Robbe daarbij zitten. In die zin zitten we dus in goed gezelschap." (lacht)

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni