GPDO: Brussels toekomstplan in openbaar onderzoek

TG
© BRUZZ
13/01/2017

Vrijdag 13 januari start het openbaar onderzoek voor het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling of GPDO. Dat is een langverwacht plan van de Brusselse regering, het legt vast hoe Brussel de komende decennia moet evolueren. Hoofdthema's zijn huisvesting, een aangename leefomgeving, toekomstgerichte tewerkstelling, en duurzame mobiliteit. Iedereen kan het plan inkijken en opmerkingen indienen tot 13 maart.

Het GPDO is een politiek document dat de prioriteiten vastlegt voor de ontwikkeling van Brussel in de komende 25 jaar. Het plan zal niet goedgekeurd worden door het Brussels parlement, enkel door de regering, waardoor het niet bindend wordt. Dat relativeert meteen het gewicht van het plan.

Een paar jaar geleden was het nochtans wel de bedoeling het plan bindend te maken. Maar mogelijk vreest de regering op die manier rechtszaken als beloftes niet uitgevoerd worden. De tekst is wel de basis voor de toekomstige plannen van het Gewest, zoals het Mobiliteitsplan.

"We willen de beste oplossingen aanreiken om ons Gewest de komende 25 jaar zo goed mogelijk te ontwikkelen. Zo kunnen we een betere levenskwaliteit garanderen voor de Brusselaars," zegt minister-president Rudi Vervoort (PS) in een persmededeling.

Prioriteiten
Het Gewest wil die betere levenskwaliteit bereiken door in te zetten op 4 grote prioriteiten:

  • 'Verbetering van de mobiliteit': Nieuwe maatregelen moeten zorgen voor minder opstoppingen. De druk van het inkomend en uitgaand verkeer moet 20 procent lager in 2025. Invalswegen worden stadsboulevards, er komen meer overstapparkings, en het aantal parkeerplaatsen op de weg moet dalen. Het openbaar vervoer wordt verder uitgebouwd, op termijn vooral met extra metrolijnen, eerder dan met bijkomende tramverbindingen. Eerder lekten er al een aantal voorstellen uit het GPDO uit, bijvoorbeeld over de aanleg van extra voetgangerszones. De Kleine Ring zou extra tunnels krijgen.
  • 'De productie van aangepaste woningen': Het tekort aan woningen moet weggewerkt worden. Dat kan door Brussel te verdichten én door nieuwe wijken te ontwikkelen. Daarbij wordt vooral aandacht besteed aan de Kanaalzone en tien prioritaire ontwikkelingszones, zoals bijvoorbeeld Reyers of de Heizel.
  • 'De ontwikkeling van voorzieningen en van een aangename leefomgeving': De culturele, educatieve, school- en sportvoorzieningen moeten gelijk verdeeld zijn over het grondgebied. Via de Duurzame Wijkcontracten en de nieuwe Stadsvernieuwingscontracten wordt de stad opgeknapt.
  • 'Inzetten op een economie met groot werkgelegenheidspotentieel': Het GPDO besteedt aandacht aan lokale tewerkstelling. Er komen zes zones waar tewerkstelling kan worden herontwikkeld. En economische activiteiten die de internationale uitstraling bevorderen van Brussel krijgen extra aandacht.

Om het plan te realiseren moeten verschillende overheden samenwerken. "Brussel ligt centraal op het strategische schaakbord en het heeft de medewerking van heel wat actoren nodig als het zijn ambities wil verwezenlijken," waarschuwt Vervoort. Hij verwijst dan naar de federale regering, Europa én de Brusselse gemeentes.

Openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek loopt twee maanden. Tot 13 maart kan iedereen opmerkingen indienen om het plan aan te passen. Burgers kunnen in de 19 gemeentes informatie krijgen over het GPDO, en vinden die ook bij perspective.brussels, bip.brussels en het CCN-gebouw aan het Noordstation. De informatie is ook terug te vinden op www.gpdo.brussels.

Het duurde bijzonder lang om het GPDO te finaliseren. Het is nog een project van de vorige Brusselse regering-Picqué. Ook toen konden burgers al feedback geven op een (veel langere) ontwerptekst. De vorige regering slaagde er niet in het plan te laten goedkeuren door het parlement.

BRUZZ komt later nog met een analyse van het GPDO.

Een eerdere versie van dit artikel vermeldde dat het GPDO bindend zou worden door goedkeuring door het Brussels parlement. Dat is niet zo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni