Groen licht voor juridisch kader teruggave koloniaal erfgoed

Het Afrikamuseum in Tervuren

De bevoegde Kamercommissie heeft vrijdag in tweede lezing haar fiat gegeven voor de juridische basis voor de aanpak van de federale regering bij de teruggave van Congolees cultureel erfgoed. N-VA stemde tegen, terwijl Vlaams Belang en PVDA zich onthielden. Binnenkort buigt de plenaire Kamer zich over de tekst.

Duizenden voorwerpen (kunstwerken, traditionele voorwerpen, wapens, vlaggen, enzovoort) worden bewaard, maar ook bestudeerd en gevaloriseerd in de federale wetenschappelijke instellingen onder de verantwoordelijkheid van de POD Wetenschapsbeleid. Denk daarbij onder meer aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Tijdens een bezoek aan de Democratische Republiek Congo in november vorig jaar had staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) aangegeven dat Belgiƫ bereid is in samenspraak met de Congolese autoriteiten de teruggave te onderzoeken van alle goederen en kunstwerken uit de koloniale periode die nu in het bezit zijn van federale instellingen.

Het wettelijk kader daarvoor lag vrijdag dus opnieuw voor in de Kamer. N-VA herhaalde zijn eerdere kritiek en betreurde dat er geen advies werd gevraagd aan de bijzondere commissie die zich in de Kamer buigt over ons koloniaal verleden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?