| Het Mouchoirpark

Groen licht voor negen nieuwe woningen op ‘laatste lapje groen’ Louis-Hapstraat

SG
© BRUZZ
11/02/2020

Na verschillende mislukte pogingen van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) om woningen te bouwen op het Mouchoirpark in de Louis-Hapstraat, krijgt het project dit keer wel groen licht van de overlegcommissie.

Al drie jaar heeft de BGHM plannen om het Mouchoirpark om te toveren in een woningenblok. Het Mouchoirpark - dat zijn naam te danken heeft aan een oude zakdoekfabriek die er vroeger stond - is een klein stukje groene ruimte in de Louis-Hapstraat, trouwens niet te verwarren met het Jean-Félix Happark dat zich pakweg 500 meter verderop bevindt in dezelfde straat. Toen de fabriek er wegtrok stond het terrein een tijdje braak, totdat de gemeente samen met de buurtbewoners er een groen plekje van maakten: er werd gras aangelegd en een paar bomen geplant.

De BGHM wil het kleine lapje groen al jaren gebruiken om er sociale woningen op te bouwen, schrijft La Capitale. Dat werd door de overlegcommissie tot nog toe geweigerd, maar nu komt er voor de huisvestingsmaatschappij schot in de zaak. Er komen negen nieuwe woningen op de plaats van het park, waarvan zes sociale woningen. Er komt ook een ondergrondse parking bij.

De gemeente nam een tijd geleden initiatief om een stadskanker in de wijk tijdelijk aan te leggen, maar de grond was nooit publieke ruimte.

Frank Van Bockstal (CD&V), Etterbeeks schepen van Stedenbouw

Brussel Kiest 2018 Etterbeek CD&V Frank Van Bockstal lg

Een aantal buurtbewoners zijn ontstemd en startten een petitie om de bouw van de woningen tegen te gaan. De petitie telt al meer dan 1.000 handtekeningen. “Dit is één van onze laatste stukjes Etterbeeks groen,” klinkt het bij Catherine Kussener, de buurtbewoonster die de petitie opstartte. “We hebben net meer natuur nodig in Brussel. We kunnen niet toelaten dat onze stad een betonblok wordt.”

“De gemeente nam een tijd geleden initiatief om een stadskanker in de wijk tijdelijk aan te leggen,” zegt Frank Van Bockstal, Etterbeeks schepen van Stedenbouw. (CD&V) aan BRUZZ. “Maar de grond was nooit een publieke groene ruimte. We willen in het project wel een groene publieke nabijheidsruimte behouden.”

Wanneer de werken van start zullen gaan, is voorlopig nog niet geweten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , Frank Van Bockstal , mouchoirpark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni