| De voetpaden in de Halvemaanstraat in Vorst een ware trottoirjungle.

Groen licht voor tweede versie Good Living na inspraak gemeenten en Brusselaars

JP
© BRUZZ
14/12/2023

De Brusselse regering heeft donderdag de tweede versie van de nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (GSV) – of Good Living – goedgekeurd. Deze tweede en verbeterde versie van Good Living kwam er in samenspraak met de gemeenten, experten en Brusselaars, benadrukt staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit.brussels).

"Dankzij het participatief traject leveren we een beter project af bij de Brusselaars. We kunnen niet ontkennen dat een nieuwe GSV een absolute noodzaak is. We zorgen voor een kwalitatievere openbare ruimte, meer bomen in het straatbeeld, kwaliteitsvolle renovaties, betaalbare woningen en brede voet- en fietspaden. Good Living zal de levenskwaliteit van alle Brusselaars verbeteren en de stad future-proof maken", verzekert Persoons.

De tweede versie van het oorspronkelijke plan van toenmalig staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) werd aangepast aan de adviezen van de 19 Brusselse gemeenten, Leefmilieu Brussel, de Raad voor het Leefmilieu, de Adviesraad voor Huisvesting, de Gewestelijke Mobiliteitscommissie, de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML), het Vlaams Gewest, Brussel Mobiliteit, Parking.brussels en de burgers zelf.

Betere woonkwaliteit

De ambities van het GSV blijven in deze verbeterde versie even hoog, benadrukt Persoons: een betere woonkwaliteit met veel aandacht voor isolatie en circulariteit; een meer inclusieve, evenwichtige en vergroende open ruimte en een betere, eenduidige omkadering van bouwprojecten waarbij kwaliteit voorop staat. Renovatie wordt de norm, afbraak de uitzondering.

De tekst wordt nog naar de Raad van State gestuurd en na eventuele aanpassing definitief goedgekeurd door de Brusselse regering.

Er zal daarna voldoende tijd zijn om alle stedenbouwkundige ambtenaren een kwalitatieve opleiding te geven en het publiek te informeren over de nieuwe stedenbouwkundige regels vooraleer het reglement daadwerkelijk in werking treedt, verduidelijkt de staatssecretaris nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni