Groen misnoegd over taaltesten voor anderstalige ouders

© tvb

Ouders van anderstalige kinderen die al negen jaar in het Nederlandstalig kleuter- en basisonderwijs zitten, moeten bewijzen dat ze Nederlandstalig zijn. Groen vindt dat onredelijk. “Een toepassing van het decreet,” reageert Jill Peiffer van het LOP secundair onderwijs.

Het is Bruno De Lille (Groen) die de kat de bel aan bindt. Sinds begin december kunnen anderstalige ouders bij het Huis van het Nederlands een taaltest afleggen. Daarmee kunnen ze aantonen dat ze voldoende Nederlandstalig zijn, om zo van de voorrangsregel voor het Nederlandstalig secundair onderwijs te kunnen genieten.

De Lille: “Omdat de druk op het secundair onderwijs erg groot is geworden, gaan heel wat ouders daar op in. Ze zijn ook in die zin door de scholen geïnformeerd.” Bij het Huis van het Nederlands bevestigen ze dat er momenteel een toeloop is van anderstalige ouders.

Vreemd genoeg moeten ook de anderstalige ouders van de kinderen die al sinds hun kleuterklas of eerste studiejaar in het Nederlandstalig onderwijs zitten, de taaltest afleggen om van de voorrang te genieten.

Frustraties
En veel van die ouders spreken nauwelijks Nederlands. Het leek er even op dat ze slechts een (makkelijkere) taaltest B1 moesten afleggen, maar dat klopt niet. “Iedereen legt het niveau-examen B2 af,” zegt Peiffer van het Lokaal Overlegplatform van het secundair onderwijs.

Slagen die ouders niet, dan hebben de kinderen geen voorrang, en riskeren ze geen plaats te krijgen in het Nederlandstalig secundair onderwijs. Of dat niet tot frustraties leidt bij de ouders? Peiffer: “Het is decretaal zo bepaald. Dus valt er ook niet aan te tornen.”

Het LOP merkt ook op dat er in Brussel voorlopig voldoende plaatsen zijn in het Nederlandstalig secundair onderwijs. Anderstalige kinderen uit het Nederlandstalig onderwijs van wie de ouders niet voor de taaltest slagen, zouden dus in principe toch een Nederlandstalige school moeten kunnen vinden. 

De taaltesten lopen nog tot eind januari.

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel:

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?