Groen: 'RTBF-reportage moet de politie wakkerschudden'

EDB
© BRUZZ
29/05/2020

Een reportage van de RTBF die op woensdagavond werd uitgezonden, toont verontrustende beelden over interne klachten van morele en seksuele intimidatie, en van homofobe, racistische en misogyne uitlatingen binnen de politie. De Groene politieraadsleden in de zes Brusselse politiezones vragen om een stand van zaken over de situatie in hun zone.

Uit de RTBF-reportage ‘Harcèlement à la police, le grand malaise’ blijkt dat veel agenten te maken krijgen met racistische, homofobe, misogyne of andere beledigende uitlatingen. Volgens onderzoek zou zelfs één politieagente op de vier het slachtoffer zijn geweest van intimidatie.

De procedure om intimidatie aan te klagen, is bovendien lang en moeilijk. Onderzoek wijst bovendien uit dat één op de twee politieagenten bij wangedrag van collega’s liever zwijgt dan een collega aan te geven bij zijn of haar oversten. “Wie zo’n gedrag aankaart, wordt beschouwd als verklikker,” vertelde vakbondsman Marc Duplessis van het ACOD daarover in Het Laatste Nieuws.

De reportage schetst een beeld van hoe het eraan toegaat bij de Brusselse politie, maar volgens Duplessis beperkt het probleem zich niet tot de hoofdstad. “Het is een algemeen probleem binnen de politie. Uiteraard zijn niet alle agenten zo. Maar de vijf procent ‘rotte appels’ moeten eruit,” klinkt het.

Stand van zaken

Om een beeld te krijgen van de situatie in de Brusselse politiezones, en hoe interne klachten er behandeld worden, vragen Groen en Ecolo om een stand van zaken. De Groene politieraadsleden in de zes politiezones zullen bij de volgende politieraad de korpschefs van de zones ondervragen over de gevallen van morele en seksuele intimidatie binnen de zone en hun aanpak van interne klachten.

“Deze reportage moet de politie wakker schudden en aan het werk zetten,” zegt Arnaud Verstraete (Groen), fractieleider voor Groen in het Brussels parlement, en politieraadslid van politiezone Noord. “Als politieraadsleden willen we duidelijkheid over de situatie binnen onze politiezone en over de behandeling van interne klachten.”

Brussels parlementslid Juan Benjumea-Moreno (Groen) treedt hem daarin bij. “De onthullingen in de RTBF-reportage zijn zeer schokkend. Dat agenten slachtoffer worden van intern geweld is op zich al problematisch. Maar dat ze bovendien geen gehoor krijgen, kan niet. Zicht krijgen op de situatie in alle Brusselse korpsen is nu de eerste stap.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , seksuele intimidatie , Arnaud Verstraete , politie , Juan Benjumea-Moreno

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni