portret

Groetjes uit Brussel: cultuurbeleidscoördinator Philippe Debroe

Philippe Debroe. © Ivan Put

Philippe Debroe is cultuurbeleidscoördinator in Ganshoren, woont in Schaarbeek, en organiseert met zijn vzw Sputnik jaarlijks het festival 'Alles es Just' in Schaarbeek in oktober, en het 'Witloof! Festival' in Haren in februari.

Ik geef mijzelf ook altijd de tijd om tijdens de vakantiemaanden van Brussel te genieten en van de rust van de stad te profiteren. Van de parken waar het minder druk is, en van de guinguettes die ondertussen in bijna elke Brusselse gemeente openbloeien. Tijdens de lockdown hebben we met het gezin veel fietstochten gedaan, en tijdens deze vakantie willen we graag eens de hele Groene Wandeling doen: de volledige cirkel rond de stad. Dan zou het niet slecht zijn om af en toe eens een tussenstop in te lassen in één van de guinguettes of zomerbars. Daar wil ik dan ook inspiratie opdoen voor een project dat we in Ganshoren zouden willen realiseren. In de hoeve van wijlen Theo Hoogstijns willen we volgend jaar een tijdelijk pop-upcafé onderbrengen, geïnspireerd op voorbeelden als Bar Eliza. Daarvoor ga ik in de zomer dus al wat inspiratie opdoen. Ook in de dorpjes in de rand.”

Op de hoeve van Hoogstijns vinden ook nu op 8 en 15 augustus al twee activiteiten plaats om te tonen dat er iets op til is. “Een activiteitenprogramma onder de naam 'Over ezels, vossen en wolven', waarvoor we onder meer wandelingen op de Zavelenberg organiseren en de drie Gans­horense ezels van Gaëlle Dewulf een plaats geven. Gaëlle kende Theo, beheert met haar ezels een groene zone van anderhalve hectare in Ganshoren en recycleert ook de blikjes die ze tijdens haar wandelingen tegenkomt.”

Heeft Debroe nog tips voor een ommetje in Ganshoren? “Voor de meesten is de gemeente inderdaad een blinde vlek op de weg tussen Jette en Sint-Agatha-Berchem. Het niemandsland achter de Basiliek van Koekelberg. Wist je dat de Basiliek voor zestig procent op Ganshorens grondgebied ligt? Wij spreken dus ook van de Basiliek van Ganshoren (lacht). Het zwembad is in de zomer helaas gesloten. Maar je hebt wel nog het Moeras en de doorsteek naar het Laarbeekbos die ik wil aanraden. We doen met de gemeente deze zomer ook mee aan een mooi project van Passa Porta dat op stapel staat: het raamkunstproject zomerVITRINE­d'été. Een parcours in acht gemeenten, van vensters en vitrines die worden verfraaid door professionele kunstenaars en illustratoren die tijdens de lockdown minder opdrachten hebben gehad. Dat wil ik graag gaan bekijken.”

1715 Groetjes Philippe Debroe 6
© Ivan Put
| Philippe Debroe.

In het begin van zijn professionele leven was Debroe ook twee jaar werkzaam in Atelier 340 Muzeum in Jette. “Daarvoor ben ik destijds in Brussel komen wonen. Deze zomer wil ik er zeker naartoe omdat er een prachtige expo loopt, met werk dat de Brusselse abstracte kunstenares Jeanine Cohen speciaal voor de plek heeft gemaakt. Atelier 340 is een monumentale plek met veel troeven. Je kan geen betere bestemming voor je staycation bedenken dan bij Wodek, de bezieler.”

De innerlijke mens stuurt Debroe met plezier naar taverne Le Wappers in Schaarbeek. “Dat is een beetje een familiale aangelegenheid, want initiatiefnemer Bernard Leboucq van Brasserie de la Senne is mijn schoonbroer. Lokale horeca en brouwerijen kunnen een duwtje in de rug echt gebruiken, dus ook de nieuwe brouwerij met bar van Brasserie de la Senne staat op mijn lijstje. Al merk ik nu dat ik het ondertussen al veel over cafés en bier heb gehad (lacht)!”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?