Politiepatrouille aan het Bonneviepark in Sint-Jans-Molenbeek

Grote meerderheid in Brussels parlement voor resolutie over relatie burger-politie

© Belga
17/12/2020

Het Brussels parlement staat met een grote meerderheid achter een resolutie met aanbevelingen om de relatie tussen de politie en de burger te verbeteren. N-VA, Vlaams Belang en PTB-PVDA stemmen vrijdag tegen de tekst, maar wel om uiteenlopende redenen. Zo bleek donderdag tijdens het plenaire debat.

De resolutie wijst op de noodzaak om politiezones te ondersteunen met de veralgemening van nabijheidspolitie zoals brigades te voet of met de fiets. Agenten zijn daardoor in de straat bereikbaar en aanspreekbaar voor de burger. De tekst vraagt ook dat Brussel Preventie en Veiligheid in samenwerking met de zes Brusselse politiezones een standaardprocedure opstelt voor online klachten.

Om etnisch profileren te bestrijden pleit de resolutie voor een betere opvolging van wie wordt gecontroleerd: politieraden moeten daarvoor verslag uitbrengen over het aantal door hun politiemensen uitgevoerde identiteitscontroles en de redenen voor deze controles (voor efficiëntere controles en betere misdaadbestrijding).

Voorts wordt aangedrongen op meer lokaal gerekruteerde agenten in de Brusselse politiekorpsen, onder andere door het Oriëntatiecentrum van Brusafe in te schakelen en zo Brusselaars aan te moedigen om te kiezen voor een job bij de politie en Brusselse kandidaten voor te bereiden op de selectieproeven. Tot slot dringen de Brusselse parlementsleden aan op een verbetering van het communicatieprotocol voor crisissituaties, zeker bij incidenten waarbij ernstige gewonden vallen of er een dodelijke afloop is.

Problemen benoemen

N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre wees erop dat er zaken mislopen in Brussel die in de resolutie niet worden benoemd, "laat staan aangepakt. We moeten de problemen benoemen, vooraleer we ze kunnen aanpakken". Daarom diende hij een amendement in om het belang van hulpverleners en gezagsdragers voor de samenleving duidelijker en krachtiger in de toelichting te vermelden.

Vanden Borre hekelde ook dat de commissie tijdens de hoorzittingen niet dieper heeft gegraven: "Dit voorstel heeft niet het nodige detail en scherpteniveau gehaald waarbij effectief problemen worden benoemd en concrete oplossingen geformuleerd. Ik zie te veel algemeenheden, onzuiverheden, afwentelen van bevoegdheden. Kortom, er zijn zeer veel blijvende vraagtekens". N-VA vraagt in een ander amendement aandacht voor de buurtinformatienetwerken (BIN), die in Vlaanderen en Wallonië hun nut bewezen hebben, aldus Vanden Borre.

Tenslotte betreurde hij dat alle werkpunten afgewenteld worden op de politie. "Ik zie in het hele voorstel enkel zaken waaraan de politie of veiligheidsdiensten moeten werken. Daarom geeft dit voorstel minstens de indruk van een omfloerste motie van wantrouwen tegen onze politiediensten en hun werking vandaag".

Ook Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) verwierp de tekst van de resolutie. "Het geheel gaat voorbij aan de realiteit en zal op het terrein niks veranderen", vond hij. "Natuurlijk moet er meer aandacht komen voor de wijken en voor sommige procedures, maar de grote problemen, het gebrek aan respect en het gevoel van straffeloosheid, blijven onvermeld". Lootens riep de andere partijen op om te stoppen met politieke spelletjes op de kap van de 'eenvoudige politieman'.

Verantwoordelijkheden

Voor Bianca Debaets (CD&V) is de resolutie niet evenwichtig genoeg. De nadruk wordt voor haar te zeer gelegd op de verantwoordelijkheden van de politiediensten zelf, terwijl er maar weinig gezegd wordt over de onruststokers en de agenten eerder op meer begrip en respect zouden moeten kunnen rekenen. Het CD&V-parlementslid vond de tekst nog zeer onvolledig en in ieder geval te stigmatiserend ten opzichte van de huidige rol van de politie. Debaets zal zich daarom vrijdag onthouden bij de stemming.

Ook PTB-PVDA gaf de resolutie een onvoldoende, hoewel er een aantal goede punten in zitten zoals de erkenning van de etnische profilering, de herwaardering van de wijkagent, de versterking van de opleiding, of de reorganisatie van de dispatching van het noodnummer. Maar in de tekst ontbreken de sleutelelementen om de relatie tussen burgers onderling en die tussen de burger en de politie op het terrein te verbeteren.

Petya Obolensky diende in de plenaire zitting nog een aantal amendementen in om de burger beter te beschermen, door het verplicht gebruik door politiemensen van bodycams en strikte regels bij achtervolgingen. Voorts moet een burger het recht hebben de politie te filmen, "vooral in het kader van interventies waar het risico op overtredingen groot is, zoals controles, aanhoudingen en achtervolgingen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, politie, Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni