Guinese gemeenschap excuseert zich voor rel in Schaarbeek

Op een persconferentie heeft burgemeester van Schaarbeek Clerfayt de puntjes op de i gezet na een woelige week. De school Ecole N°1 gaat maandag open, de gemeente voorziet veiligheidsmaatregelen. "De school, de politie, de familie, we zijn allemaal slachtoffer van massahysterie geworden." De Guinese gemeenschap excuseert zich intussen.

Na een gesprek tussen de burgemeester en de vader van het meisje waarvan eind vorige week gezegd werd dat ze slachtoffer van seksueel misbruik was, gaf Bernard Clerfayt (Défi) meer uitleg over de zaak. "We hebben vastgesteld hoe wij allemaal slachtoffer zijn geweest van massahysterie", zei Clerfayt. De ouders zelf waren niet aanwezig op de persconferentie en zouden niet meer met de pers willen praten.

De school in kwestie, Ecole N°1, gaat maandag opnieuw open zoals aangekondigd. "Het vertrouwen in een school is kwetsbaar. Met de hulp van professionals gaan we dat vertrouwen opnieuw opbouwen", aldus Clerfayt. De gemeente zal psychologen inschakelen om de leerlingen en het schoolpersoneel te begeleiden. Ouders van leerlingen zullen de kans krijgen om op gesprek te gaan.

Daarnaast voorziet de burgemeester veiligheidsmaatregelen bij de opening van de school. De politie zal garanderen dat leerlingen en leerkrachten veilig naar school kunnen. "Dat is het belangrijkste", aldus de burgemeester.

Guineese gemeenschap excuseert zich

Die liet zich tijdens de persconferentie omringen door vertegenwoordigers van de Guineese gemeenschap. "We excuseren ons voor wat er gebeurd is", klonk het bij de coördinator van de Guineese gemeenschap. "Het gerecht is onafhankelijk en we hebben de morele plicht om hen te volgen."

Het parket meldde dinsdag dat het vierjarig meisje geen slachtoffer van seksueel misbruik was. De ouders aanvaardden die conclusie aanvankelijk niet. Vandaag communiceerde de advocaat van de ouders dat ze het parket wel volgen.

"Er zijn geruchten dat de ouders zwijggeld ontvangen hebben, maar dat klopt niet", garandeerde Mamadou Sa Diallo van het Guineese cultureel centrum in Schaarbeek. Maandag zal een Guineese delegatie naar de school trekken om hun excuses aan te bieden.

Klacht tegen politici

Eerder deze week kondigde Clerfayt aan dat hij klacht zou indienden tegen CDH-kandidaat en gemeenteraadslid in Schaarbeek Yusuf Yildiz. Die verspreidde vorige week vrijdag een filmpje op sociale media over de 'feiten'. "Ik trek mijn klacht tegen hem en onbekenden niet in", bevestigde Clerfayt vrijdag opnieuw aan BRUZZ.

Voor de camera van BRUZZ verklaarde een CDH-kandidate nog dat het vierjarig meisje verkracht was, nadat de conclusies van het parket bekend raakten. De partij blijft haar kandidaten echter steunen.

Ook PS-gemeenteraadslid in de Stad Brussel en kandidaat voor het Brussels Parlement Cellou Satina Diallo kwam in opspraak, nadat hij op sociale media opriep tot betogen. "Niets aan de hand", klonk het bij de woordvoerster van de Brusselse PS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?