Villa Dewin

Half gewonnen: Villa Dewin beschermd

Danny Vileyn
© BRUZZ
07/07/2016

De Brusselse regering heeft Villa Dewin en een deel van de tuin definitief beschermd. Dat is een mooie overwinning voor het wijkcomité Quartier Meunier die een petitie met duizenden handtekeningen verzamelde. Maar de strijd is niet helemaal gestreden. Buurtbewoners wachten bang af of de mooie bomen in het niet-beschermde deel van de tuin sneuvelen voor een appartementsblok.

Villa Dewin, ook wel het herenhuis Dankaert genoemd naar de familie die de villa decennialang in bezit had, is een art-decoparel aan de Meyerbeerstraat met een prachtige rozentuin die er sinds de verkoop aan een vastgoedmakelaar twee jaar geleden wel verwaarloosd bijligt. De villa stond aanvankelijk te koop voor 1,8 miljoen euro, maar het bordje met te koop is sinds een paar weken verdwenen.

Het wijkcomité had gevraag om heel de tuin, die langs de Onderlinge Bijstandstraat afgezoomd is met een rij prachtige oude bomen, te beschermen. Maar daar is de regering niet op ingegaan, enkel de helft van de tuin werd beschermd. Het wijkcomité wacht nu met een bang hart af of de promotor zijn zin krijgt en in de tuin langs de Onderlinge Bijstandsstraat 50 appartementen en 80 garages mag optrekken.

Geeft de Brusselse regering haar fiat dan verliest de buurt zijn groene long. Ook vreest de buurt verkeersdruk op de Meyerbeerstraat en de belendende straten.

Minister-president Rudi Vervoort prijst de villa de hemel in:”De bescherming van dit herenhuis maakt dat opnieuw een parel van de Brusselse architecturale diversiteit uit het interbellum bewaard blijft.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni