Handelaars en bewoners Lemonnier meten schade op na rellen

© BRUZZ

De amokmakers in het Brusselse stadscentrum hebben enkele handelszaken op de Lemonnierlaan ernstige schade toegebracht. Ze geraakten zelfs binnen in enkele appartementen boven een meubelwinkel, waar ze ook aan het plunderen sloegen. "Ze hebben hier bijna veertig minuten kunnen huishouden zonder dat de politie tussenbeide kwam", getuigt een zaakvoerster.

Ingeslagen vitrines, brandstichting, gestolen laptops en fietsen: de balans van de rellen deze nacht in de Beurs is zwaar. Vooral op de Lemonnierlaan moeten handelaars vandaag puin ruimen. Bij de meubelwinkel Galeries du Meuble werden alle ruiten ingeslagen en hielden de vandalen ook binnen in de winkel lelijk huis. Alles ligt overhoop, heel wat spullen werden gestolen en de vloer ligt vol lucifers.

© BRUZZ
© BRUZZ

 

Het was ook hier dat verschillende matrassen werden gestolen die uiteindelijk brandend op straat belandden en waar een wagen voor de deur volledig uitbrandde. Zaakvoerster Frieda De Kerf is volop in de weer met de politie om alle nodige vaststellingen te doen, maar helpt ook haar huurders in de appartementen boven met de paperassen. Er is zeker in 2 appartementen ingebroken, waar laptops en sieraden ontvreemd werden, maar ook brandblussers werden leeggespoten. 

© BRUZZ
© BRUZZ

 

De Kerf werd zelf door haar buren verwittigd toen relschoppers haar winkel viseerden. "Ik kwam hier toe en trof een brandende auto aan voor de deur. Nu is er al veel opgeruimd, maar je had het hier deze nacht moeten zien. Een buur heeft de hele tijd gefilmd, ze hebben bijna 40 minuten hier kunnen huishouden. Heel wat mensen hebben de politie constant gebeld, maar die zijn gewoon niet ter plaatse gekomen."

Dat beaamt een jongedame die boven de zaak woont. "Ik durfde niet naar beneden gaan, maar ik heb wel gezien hoe de jongeren met stenen naar de politie gooiden. Daarna heeft de politie zich teruggetrokken naar Anneessens en zijn de vandalen eerst begonnen met de nachtwinkel hier recht tegenover te plunderen, daarna begonnen ze hier beneden binnen te dringen."

"Ik heb toen naar de politie gebeld om te zeggen dat ze hier binnen zaten, ik had schrik dat ze het gebouw in brand zouden steken. Uiteindelijk heeft de politie wel gechargeerd en het waterkanon ingezet."

© BRUZZ
© BRUZZ

 

Klappen op het hoofd
"Ja, de politie is veel te traag geweest, maar werd zelf ook wel constant bekogeld. Ze waren met veel te weinig", voegt De Kerf nog toe. Vandaag is de politie wel aanwezig om de schade op te meten, net zoals heel wat bezorgde buurtbewoners. De solidariteit is groot, ook met het personeel van de nachtwinkel.

"Mijn collega heeft klappen op zijn hoofd gekregen met stenen, nadat ze de ruiten ingeslagen hadden. Ze probeerden ook de kassa te stelen, maar dat is niet gelukt. Ze hebben zelfs nog heel wat chocolade meegepakt, alsof het om te lachen was", zegt de uitbater.

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

22 agenten gewond bij rellen na WK-kwalificatie

samenleving 1510454160

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook