22 agenten gewond bij rellen na WK-kwalificatie

© Michel Francis Van Droogenbroeck via Facebook
© Michel Francis Van Droogenbroeck via Facebook

Bij de ongeregeldheden in het centrum van Brussel zijn zaterdagavond 22 politieagenten gewond geraakt. Eerst werden 3 gekwetste agenten gemeld, dat blijken er nu dus 22 te zijn. Er raakte ook een burger gewond die naar het ziekenhuis werd gebracht, maar het is niet zeker of die bij de opstootjes betrokken was. Dat zegt Oliver Slosse, commissaris bij de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene. De relschoppers staken ook twee wagens in brand en plunderden verschillende winkels. Voorlopig is niemand opgepakt maar de politie zal de camerabeelden uit de buurt gebruiken om de daders te identificeren.

Na afloop van de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal tussen Marokko en Ivoorkust kwamen zaterdagavond een driehonderdtal mensen op straat in het centrum van Brussel.

Een driehonderdtal mensen maakten echter van de gelegenheid gebruik om keet te schoppen. Ze liepen over wagens en beschadigden straatmeubilair en voorbereidingen voor Winterpret. De Brusselse politie kwam daarop tussenbeide en zette aan het Beursplein het waterkanon in om de relschoppers terug te drijven. De agenten werden daarbij door de oproerkraaiers bestookt met projectielen, aldus de politie.

Winkels geplunderd
Tijdens de daaropvolgende rellen werden twee voertuigen in brand gestoken en de relschoppers gooiden ook verscheidene ruiten in op de Lemonnierlaan en plunderden winkels. De brandweer is bekogeld en moest wachten op de politie om een bestelwagen te blussen. Die koos ervoor de confrontatie niet aan te gaan.

De politie heeft voorlopig nog niemand gearresteerd, maar heeft wel al camerabeelden opgevraagd om daders te identificeren.

Ook in Den Haag onrustig
Na afloop van de wedstrijd van Marokko, dat met 0-2 won op het veld van Ivoorkust en zich zo plaatste voor het WK aanstaande zomer in Rusland, kwamen in meerdere Europese steden Marokkanen op straat.

Dat was onder meer het geval in het Franse Parijs en ook in de Nederlandse steden Den Haag en Amsterdam. Ook in Den Haag ontaardden de feestelijkheden in onlusten. De politie moest er ingrijpen toen agenten door de supporters werden bekogeld.

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?