Handelaars Vossenplein tegen ondergrondse parking

AL
© brusselnieuws.be
21/11/2014

“Wij horen dat de bouw van de parking 30 maanden zal duren”, zegt de secretaris van de vzw De Vrienden van de Oude Markt. “Tegen dat de werkzaamheden gedaan zijn, is er geen klant meer over en is de buurt kapot.”

Het stadsbestuur plant een nieuwe ondergrondse parking onder het Vossenplein. De parking is een van de vier nieuwe parkings die de Stad wil realiseren binnen de Vijfhoek.

Donderdag zei de schepen van Mobiliteit van de stad Brussel, Els Ampe (Open VLD) dat de werkzaamheden daarvoor zouden starten in 2016 en dat ze anderhalf jaar zouden duren. Schepen van Handel Marion Lemesre (MR) bevestigt dat. De befaamde rommelmarkt kan volgens haar ook op het plein blijven. Tijdens de werken kan telkens een wisselende helft worden ingenomen.

Mary Poppins
De handelaars van het Vossenplein vrezen echter een veel langere periode van werkzaamheden. “Wij horen dat de bouw van de parking 30 maanden zal duren”, zegt de secretaris van de vzw De Vrienden van de Oude Markt, Sylvane Sandron. “Zo’n werkzaamheden duren bovendien altijd langer dan gepland. Niemand is Mary Poppins. Zo’n parking komt er niet in een vingerknip.”

De handelaars en marktkramers van het Vossenplein maken zich ernstige zorgen om hun overleven tijdens de werkzaamheden.

“50 procent van het plein in werkzaamheden, betekent dat 50 procent van de handelaarsfamilies geruïneerd worden”, repliceert Sandron.

Nut voor de wijk
De stad Brussel benadrukt dat de parking zowel bezoekers, als handelaars en buurtbewoners ten goede zal komen. “We reserveren boxen voor de bewoners,” zegt schepen Lemesre, “waardoor die eindelijk hun auto veilig zullen kunnen parkeren in de wijk.”

“De parking gaat helemaal niets uithalen voor de wijk,” zegt dan weer Sandron. “Die parking komt terecht in de grote map met nutteloze dossiers.”

“Buurtbewoners zullen geen abonnement voor de parking willen betalen en tegen dat die parking er is, zijn de handelaars al hun klanten kwijt. Heel de wijk draait rond de markt en zijn pittoresk karakter. De parking zal eerder de wijk doen dichtslibben en kapotmaken dan ze verbeteren.”

Overleg

De vzw De Vrienden van de Oude Markt is op zich niet tegen ondergrondse parkings, maar die moeten volgens hen ontradingsparkings zijn aan de rand van de Vijfhoek. Het Vossenplein vinden ze te centraal.

De vereniging betreurt ook dat het stadsbestuur hen niet heeft ingelicht over de plannen. Ze vernamen naar eigen zeggen alles via de media.

“Gisteren hebben we een brief gestuurd aan de burgemeester, de schepen van Mobiliteit, de schepen van Handel en de schepen van Stedenbouw met de vraag om overleg. Als we niet voor 1 december een antwoord krijgen, zullen we acties ondernemen zoals een petitie”, zegt Sandron.

Dat overleg komt er, verzekert schepen Lemesre. “Dinsdag al zit ik samen met Michel De Schuytere, de voorzitter van De Vrienden van de Oude Markt.”

Vossenplein

De Stad Brussel plant een ondergrondse parking onder het Vossenplein. De parking is een van de vier nieuwe parkings in de Vijfhoek, die voor bijkomende parkeerplaatsen moet zorgen in het centrum. Buurtbewoners, handelaars en marktbezoekers zijn er niet gerust in. U leest er alles over in ons dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Vossenplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni