Harenaars willen los van Stad Brussel

© google
In Haren circuleert een petitie om het dorp af te splitsen van de Stad Brussel en er de twintigste gemeente van het gewest van te maken. Meer dan 200 inwoners van Haren tekenden al. In de herfst buigt het buurtcomité zich over een mogelijke aanhechting bij Vlaanderen.

Directe aanleiding voor de petitie is het project Harenberg, waar 130 nieuwe woningen komen, maar waar de inwoners van Haren tegen zijn. Maar ook de bouw van de nieuwe gevangenis zorgt in Haren voor onvrede. Omdat intiatiefnemer Jean-Pierre Ramakers vond dat de Stad niet naar de verzuchtingen van de bewoners luisterde, lanceerde hij dan maar een petitie om Haren los te weken van de Stad Brussel en er opnieuw een onafhankelijke gemeente van te maken.

Ramakers had twee jaar geleden al een gelijkaardige petitie gelanceerd, zegt hij in La Capitale. Die had toen weinig succes, maar door onder meer het nieuwe Harenbergproject is er nu wel veel enthousiasme voor de petitie.

Kolonisatiepolitiek
Volgens Ramakers voert de stad een kolonisatiepolitiek in Haren. "De stad wil het aantal inwoners in Haren bijna verdubbelen", zegt Ramakers aan FM Brussel. "Maar in tegenstelling tot wat burgemeester Thielemans zegt voorziet de stad niet in een toename van de middelen voor crèches, scholen en politie".

"Een deel van de Harense bevolking wil een aanhechting bij Vlaanderen", zegt Ramakers aan brusselnieuws.be. "Vroeger was Haren bijna volledig Nederlandstalig. Hoewel de Franstaligen nu in de meerderheid zijn, behoort de deelgemeente meer tot Vlaams cultuurgebied. De kinderen van Haren nemen bij voorbeeld deel aan het Halloweenfeest in Diegem, de ouders gaan in Diegem en Machelen shoppen, en we gaan hier niet naar de Zuiderkermis maar wel naar de kermis van Diegem."

'Haren niet loslaten'
De Stad Brussel laat ondertussen weten dat ze Haren niet zal loslaten. De stad luistert wel naar de bezorgdheden van de inwoners, zegt Perrine Marechal, woordvoerder van burgemeester Thielemans. "Er zijn heel wat projecten. We hebben bij de Stad bijvoorbeeld een groot project om er nieuwe scholen en kinderopvang te creëren. We luisteren zeker naar hen, maar ze maken nu deel uit van Brussel en de stad groeit. Dat is een realiteit."

De onafhankelijke gemeente Haren werd net als Laken en Neder-over-Heembeek in 1921 bij Brussel-Stad gevoegd. Haren telt nu ongeveer 4.000 inwoners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?